Βουλγαρία, κρατά επιφυλακτική στάση για Λιβύη


Μάρτιος 21. 2011.
Η Βουλγαρία, κρατά επιφυλακτική στάση, στις αποστολές  στρατιωτικών δυνάμεων στη Λιβύη.
Την Κυριακή, ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ, συγκάλεσε έκτακτη συνεδρίαση σχετικά με την κατάσταση που διαμορφώνεται στη Λιβύη.
 Στη συνεδρίαση συμμετείχαν ο αναπληρωτής πρωθυπουργός Τσβέταν Τσβετάνοφ, οι  υπουργοί Εξωτερικών και Άμυνας και ο αρχηγός της στρατιωτικής μυστικής υπηρεσίας πληροφοριών.


Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε η ευκαιρία που δίνεται στη  Βουλγαρία να συμμετάσχει στην εφαρμογή του ψηφίσματος 1973/2011 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για την επιβολή κυρώσεων στο καθεστώς του Μουαμάρ Καντάφι, για την προστασία της ζωής, των πολιτικών δικαιωμάτων και της ελευθερίας του λαού της Λιβύης καθώς και την αξιολόγηση της διαμορφούμενης κατάστασης.
Εξετάστηκαν οι δυνατότητες για συμμετοχή της Βουλγαρίας στην εφαρμογή του εμπάργκο όπλων και της ανθρωπιστικής βοήθειας.
Η Βουλγαρία υποστηρίζει τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας και την απαγόρευση πτήσεων στον λιβυκό εναέριο χώρο, αλλά δεν συμμετέχει στην επιβολή της επιχείρησης αυτής.
«Η Βουλγαρία καταδικάζει τις ενέργειες του καθεστώτος του συνταγματάρχη Καντάφι εναντίων αμάχων. Η Βουλγαρία είναι αποφασισμένη να στηρίξει το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και θα εκπληρώσουμε τις συμμαχικές μας υποχρεώσεις στα πλαίσια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ», δήλωσε μετά τη συνεδρίαση ο  Βούλγαρος πρωθυπουργός.
Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Βούλγαρο υπουργό Άμυνας:
 «Η Βουλγαρία ενδέχεται να συμμετάσχει σε επιχειρήσεις εμπάργκο με την παροχή μιας φρεγάτας από το πολεμικό ναυτικό της , αλλά και δεν αποκλείει και τη συμμετοχή της σε  ανθρωπιστικές  αποστολές».

--
Τίτλος: «Ще изпълним нашите задължения в НАТО и ЕС чрез хуманитарни мисии»
Mediapool