Ο πρόεδρος Κοσσυφοπεδίου στα Σκόπια


Μάρτιος 23, 2011
Ο πρόεδρος του Κοινοβουλίου της  πΓΔΜ (α),  ζήτησε την καταγραφή των Σλάβων
μουσουλμάνων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο από τον πρόεδρο του Κοσσόβου (δ)
«Οι σχέσεις μεταξύ της πΓΔΜ και του Κοσσυφοπεδίου είναι πολύ καλές και σημειώνουν ανοδική πορεία», δήλωσε μετά τη συνάντησή του με τον  πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου Μπετζέτ Πασόλι, ο πρόεδρος του κοινοβουλίου Τράϊκο Βελιανόφσκι.
Επεσήμανε ότι οι σχέσεις καλής γειτονίας αποτελούν προτεραιότητα της εξωτερικής πολιτικής της  πΓΔΜ, επ’ ωφελεία των δύο χωρών, στα πλαίσια της σταθερότητας της περιοχής και του ευρωατλαντικού προσανατολισμού τους.


«Στη διαδικασία της ένταξης στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ, το κοινοβούλιο έχει σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις των συναδέλφων και είμαστε πρόθυμοι να μοιραστούμε την εμπειρία μας στην υλοποίηση της ευρωατλαντικής ατζέντας του Κοσσυφοπεδίου» δήλωσε ο Βελιανόφκσι ο οποίος εκπροσωπεί και τους εξισλαμισμένους  Σλάβους της  συνοριακής μεθορίου των δύο πλευρών.
Αναφερόμενος στους Σλάβους αυτούς, που έχουν ενστερνιστεί την ισλαμική θρησκεία, ο πρόεδρος του Σκοπιανού Κοινοβουλίου, τόνισε  ότι η απογραφή η οποία θα γίνει στο Κοσσυφοπέδιο, πρέπει να τηρήσει τα ευρωπαϊκά πρότυπα, ώστε να καταγραφούν τα άτομα τα οποία θα δηλώσουν την εθνική καταγωγή τους.
Ο πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις συναντήσεις που είχε στην πΓΔΜ και δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά, όπως και οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου, διακατέχονται από αισθήματα ειλικρινούς φιλίας προς τον λαό της γειτονικής χώρας.
 «Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ ότι η χώρα σας δέχθηκε πάνω από τριακόσιες χιλιάδες πρόσφυγες, στην περίοδο του πολέμου και αυτή ήταν, πράγματι, μια ευγενής πράξη», επεσήμανε ο Μπετζέτ Πατσόλι.
Αναφερόμενος μάλιστα στις επισημάνσεις του σκοπιανού πολιτικού, δήλωσε ότι ο ίδιος προσωπικά εκτιμά την κοινότητα Γκοράνι (εξισλαμισμένους Σλάβους) του Κοσσυφοπεδίου, και στην επερχόμενη απογραφή θα ακολουθηθούν αυστηρά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, δηλαδή, όλοι οι πολίτες του Κοσσυφοπεδίου θα μπορέσουν να εκφράσουν  ελεύθερα τις εθνικές  πεποιθήσεις τους.

--
Τίτλος: «Пацоли - Република Македонија ја гледаме како искрен пријател»
Δημοσίευση: ИНПРЕС, 23.3.2011.