Σκόπια: «βουλγαρικό …στίγμα στο Πρίλεπ»



Μάρτιος 23, 2011.

"Αφαιρέθηκε η βιογραφία του τοπικού συγγραφέα
επειδή γράφηκε ότι έχει βουλγαρική καταγωγή"
«Βούλγαροι εθνικιστές» μέσω του Facebook αυτές τις ημέρες κάλεσαν ιδρύματα, κομματικές οργανώσεις και συλλόγους της πόλης Πρίλεπ να γράψουν, σε τοπική ιστοσελίδα,  για την προσωπικότητα ‘του μεγάλου Βούλγαρου συγγραφέα και λαογράφου Μάρκ Τσεπένκοφ’.
Η κλήση αυτή έγινε για να σκιαγραφηθεί ο λαογράφος  ως ‘Μεγάλος Βούλγαρος’, ο οποίος γεννήθηκε  στο Πρίλεπ και έγραψε τα έργα του στην αυθεντική διάλεκτο της γενέτειράς του.


Όταν εντοπίστηκε ότι στο βιογραφικό του, χαρακτηρίζονταν ως ‘Μεγάλος Βούλγαρος’ στην τοπική  ιστοσελίδα,  αμέσως αφαιρέθηκε, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές.

Στο ζήτημα αυτό έγινε πολιτική παρέμβαση από τα δύο μεγάλα κόμματα το SDSM και το VMRO που αλληλοκατηγορήθηκαν για την έννοια του ‘πατριώτη’ με αφορμή την βιογραφία του Τσεπένκοφ και την αφαίρεση της από την ιστοσελίδα.

Ο τοπικός συγγραφέας είχε συγκεντρώσει πάνω από 5.500 παροιμίες, 800 ιστορίες και πάνω από 150 τραγούδια, τα οποία ενσωματώθηκαν στην σλαβική βιβλιογραφία  και η προσπάθεια ορισμένων να τον παρουσιάσουν ως Βούλγαρο «είναι άσκοπη και προκατειλημμένη», αναφέρει το δημοσίευμα.

 --
Τίτλος: «Бугарски националисти го „побугарија“ Марко Цепенков»
Δημοσίευση: Канал 5, 23.3.2011.