Sitel: «Τα Σκόπια θα κερδίσουν την υπόθεση της Χάγης»



Μάρτιος 7, 2011.

«Τα Σκόπια θα κερδίσουν τον δικαστικό αγώνα κατά της Ελλάδας, για την παραβίαση της ενδιάμεσης συμφωνίας, με τον αποκλεισμό της πΓΔΜ από το ΝΑΤΟ,  κατά την σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι», ισχυρίστηκε ο Thomas Verfuss, Ολλανδός αναλυτής και πρόεδρος της Ένωσης Δημοσιογράφων του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, σε συνέντευξή του  στο πρόγραμμα «Συνέντευξη στην ΤΒ»/ «TV interview” στο κανάλι MTV.


« Ένα δικαστήριο προσπαθεί πάντα να βγάλει μια δίκαιη απόφαση, αλλά οι αποφάσεις, όπως είναι λογικό, βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Αποστολή  του, είναι να ερμηνεύσει το Διεθνές Δίκαιο. Ορισμένες φορές ο ηττηθείς διάδικος, είναι δυσαρεστημένος από το αποτέλεσμα. Αλλά όπως είπα, στην περίπτωση της πΓΔΜ οι πιθανότητες νίκης είναι μεγάλες», είπε ο Verfuss.

Απαντώντας στο ερώτημα, ποια είναι η τοποθέτησή του  στην Ενδιάμεση Συμφωνία του 1995, όπου  το άρθρο 11 προβλέπει ότι η Ελλάδα δεν θα εμποδίσει την ένταξη της πΓΔΜ σε διεθνείς οργανισμούς και θεσμούς, ο Verfuss, σχολίασε:
«Ο σεβασμός στις Συνθήκες αποτελούν μια πολύ παλιά και σημαντική αρχή του Διεθνούς Δικαίου».
Thomas Verfuss

«Τα μέλη οφείλουν να τηρούν τις υποχρεώσεις τους. Υπάρχουν ελάχιστες παραχωρήσεις. Οι υποχρεώσεις της Σύμβασης μπορούν να αντικατασταθούν από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της Λιβύης, εναντίον της Μεγάλης Βρετανίας και των Ηνωμένων Πολιτειών.
»Επιπλέον η Σύμβαση δεν μπορεί να αντιστραφεί ή να παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τους Διεθνείς νόμους, που δεν μπορούν να διαχωριστούν. Κανένα από αυτά τα μέτρα δεν μπορεί να εξαιρεθεί στην περίπτωση της πΓΔΜ και της Ελλάδας.

»Πιστεύω ότι οι δικαστές θα ασκήσουν το δικαίωμα να τηρήσουν την συμφωνία και η πΓΔΜ θα κερδίσει την υπόθεση», αξιολόγησε ο Ολλανδός αναλυτής.


Εξάλλου, στην ερώτηση, αν οι αποφάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτικές, και αν το Δικαστήριο λάβει υπόψιν του την αναγνώριση του συνταγματικού ονόματος της πΓΔΜ, από 130 χώρες, αυτό διατυπώνεται από την παράγραφο:
«Οι αποφάσεις του Δικαστηρίου αφορούν μόνον τα ενδιαφερόμενα μέρη. Αυτή η υπόθεση δεν αφορά την ονομασία της χώρας σας, αλλά στην υπόθεση  ότι η Ελλάδα έχει παραβιάσει την συμφωνία.
»Επομένως δεν έχει σημασία πόσες χώρες έχουν αναγνωρίσει  τη χώρας σας με το συνταγματικό της όνομα».


Τίτλος : «Томас Верфус: Македонија ќе го добие случајот пред Меѓународниот суд во Хаг»
Δημοσίευση: sitel- 07.03.2011 - 09:38