Σκοπιανή ‘Ντνέβνικ’: Ελληνικός Δημοσιογραφικός αποκλεισμός στις εκλογές της 5ης Ιουνίου (…)

"Έξι ελληνικές εφημερίδες αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν έκκληση
των  σκοπιανών διπλωματικών και προξενικών αρχών για τις εκλογές της 5ης Ιουνίου"


Απρίλιος 28, 2011. Ώρα 18:45

«Οι Σκοπιανοί μετανάστες στις περισσότερες χώρες έχουν προσκληθεί να εγγραφούν και να ψηφίσουν μέσω  διαφημιστικών αναφορών που δημοσιεύονται σε εφημερίδες μεγάλης κυκλοφορίας.


»Το ίδιο όμως δεν συμβαίνει με την Ελλάδα, όπου έξι ελληνικές εφημερίδες αρνήθηκαν να δημοσιεύσουν την έκκληση αυτή, επειδή αναφέρεται  η «Δημοκρατία της Μακεδονίας».

»Το Υπουργείο Εξωτερικών (МНР)  και η Κρατική Εκλογική Επιτροπή (ДИК), έχουν την ευθύνη για το πρόβλημα αυτό, χωρίς τη μεσολάβηση των οποίων δεν θα μπορέσει να γίνει κοινοποίηση της ψηφοφορίας στην Ελλάδα.

»Ορισμένα κόμματα ήδη έχουν υπολογίσει ότι σε ορισμένες χώρες οι ψηφοφόροι θα κληθούν να ψηφίσουν μέσα σε χρονικό διάστημα 72 λεπτών, αν είναι δυνατόν!
»Εκτιμήσεις, πάντως, δείχνουν ότι η ψηφοφορία στη Διασπορά θα είναι ‘αλμυρή’.

«Στα έξοδα συμπεριλαμβάνονται αεροπορικά εισιτήρια, διαμονή σε ξενοδοχεία και ημερήσια αποζημίωση για ένα σύνολο 480 ατόμων που θα επανδρώσουν τα εκλογικά κέντρα που θα δημιουργηθούν στις διπλωματικές και προξενικές αποστολές. Ένα κόστος που υπολογίζεται σε εκατομμύρια.

»Συνολικά έξι ελληνικές εφημερίδες από την Θεσσαλονίκη και την Αθήνα απέρριψαν ρητά την παράκληση να δημοσιευθεί η αγγελία, στην οποία γίνεται έκκληση στους απόδημους Σκοπιανούς να εγγραφούν στους εκλογικούς καταλόγους προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, κάτι το οποίο είναι υποχρεωτικό για την διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

»Οι αθηναϊκές εφημερίδες ‘Καθημερινή’, ‘Τα Νέα’ και ‘Το Βήμα’ και στην Θεσσαλονίκη η ‘ Μακεδονία’, ο ‘Αγγελιοφόρος’ και η ‘Θεσσαλονίκη’, απαντούν στις σκοπιανές διπλωματικές και προξενικές αρχές στην Ελλάδα ότι μπορούν να δημοσιεύσουν την ανακοίνωση, μόνον εφ’ όσον η αναφορά  γίνει με τον όνομα ‘ΠΓΔΜ’, αντί του συνταγματικού ονόματος του κράτους.

»Το МНР και η ДИК έχουν αναλάβει την επίλυση του προβλήματος αυτού που παρουσιάστηκε στην Ελλάδα»


--
 Τίτλος: «Новинска рампа за гласањето на Македонците во Грција на 5 јуни»
Δημοσίευση: Дневник, Skopje, 28.4.2011, 18:45