Σερβία : «Το Κοσσυφοπέδιο δεν είναι διάδοχος της πρώην Γιουγκοσλαβίας»

"Στάχτη στα μάτια μας ρίχνει η αλβανική ελίτ του Κοσσυφοπεδίου", υποστηρίζει
ο Σέρβος υπουργός με αφορμή τις 'διεκδικήσεις' του Κοσσυφοπεδίου από γειτονικά κράτη


Απρίλιος 30, 2011.

Ο Σέρβος υπουργός για το Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια, Γκόραν Μπογκντάνοβιτς, δήλωσε ότι το Κοσσυφοπέδιο δεν μπορεί ισχυριστεί ότι ανήκε στην πρώην Γιουγκοσλαβία και ότι είναι διάδοχός της, γιατί δεν αποτελούσε δημοκρατία της πρώην Γιουγκοσλαβίας και από την Σερβία δεν αναγνωρίζεται ως ανεξάρτητο κράτος.


Ο Μπογκντάνοβιτς μιλώντας στην τηλεόραση ‘Μόστ’ της πόλης Ζβέσαν/ (ТВ Мост- Zvecan), είπε ότι η Σερβία τις τρεις τελευταίες δεκαετίες έχει επενδύσει για την ανάπτυξη του Κοσσυφοπεδίου περίπου 18 δις. δολάρια και τόνισε ότι η Σερβία είναι δικαιούχος των πρώην επιχειρήσεων και της συλλογικής ιδιοκτησίας τους, στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια.

Όπως ανέφερε, εξάλλου,  το ‘Ράδιο ΚιΜ’, η Σερβία μέσω του Ταμείου Ανάπτυξης έχει μετοχές σε περίπου 150 επιχειρήσεις του Κοσσυφοπεδίου, η αξία των οποίων υπερβαίνει τα 140 εκατομμύρια ευρώ, τα οποία διέθεσε για επενδύσεις στην οικονομία Κοσσυφοπεδίου.

Ο Σέρβος υπουργός δήλωσε, ότι σύμφωνα με το Οικονομικό Επιμελητήριο της Σερβίας, η αξία των επιχειρήσεων και των ιδιοκτησιών, συμπεριλαμβανομένων των δανείων, ανέρχεται στα 190 εκατομμύρια ευρώ.

«Οι εταιρείες από τη Σερβία και τη Βοϊβοντίνα είχαν υποκαταστήματα, θυγατρικές εταιρείες στην επικράτεια του Κοσσυφοπεδίου μέχρι το 2003. Ανακύπτει τώρα το ζήτημα της παράνομης πώλησης τους, από τον οργανισμό διαχείρισης του Κοσσυφοπεδίου των επιχειρήσεων αυτών», δήλωσε ο Μπογκντάνοβιτς.

Πρόσθεσε ακόμη ότι «η ιστορία με την Πρίστινα, η οποία έχει συστήσει μια επιτροπή για την επιστροφή των επιχειρήσεων του Κοσσυφοπεδίου από την πρώην Γιουγκοσλαβία δεν πρέπει να μας ρίχνει στάχτη στα μάτια.
Πρέπει να επιστήσουμε την προσοχή μας  στην τρέχουσα διαχείρισή τους και στα επείγοντα προβλήματα αυτής της επαρχίας και να μην ομογενοποιούμε τα ζητήματα αυτά με την πολιτική,  της ελίτ των Αλβανών, για το Κοσσυφοπέδιο».

--

kosovo-metohija