Σερβία: Η επίσκεψη Λαβρόφ στο Βελιγράδι

Ο Ρώσος ΥΠΕΞ (α) βρέθηκε,σήμερα, στο Βελιγράδι, πριν από την επικείμενη επίσκεψη του
Σέρβου Προέδρου (δ)  στη Μόσχα


Απρίλιος 19, 2011.
Βελιγράδι.
«Οι σχέσεις της Σερβίας με την Ρωσία βρίσκονται σε άνοδο και αυτό επιβεβαιώνεται με την συμφωνία στρατηγικής εταιρικής σχέσης, η οποία θα υπογραφεί κατά την επικείμενη επίσκεψη του προέδρου της Σερβίας, Μπόρις Τάντιτς,  στη Μόσχα», δήλωσε, σήμερα, στο Βελιγράδι, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.


Ο Λαβρόφ, ο οποίος επισκέπτεται τη Σερβία, στα πλαίσια μιας μικρής περιοδείας στα Βαλκάνια, είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο Τάντιτς και τον υπουργό Εξωτερικών, Βουκ Γέρεμιτς, με θέματα ημερήσιας διάταξης,  την οικονομική συνεργασία και την γενικότερη κατάσταση στην περιοχή.

Ο Σέρβος πρόεδρος με τον ΥΠΕΞ της Ρωσίας συζήτησαν  επιχειρηματικά σχέδια που θα μπορούσαν να υλοποιηθούν,  ενισχύοντας την οικονομική συνεργασία, μεταξύ των δύο χωρών, πάνω στο συμφωνηθέν  πλαίσιο, από την πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Τάντιτς, επανέλαβε ότι η επίσκεψη του Πούτιν, συνέβαλε σημαντικά  στην ανάπτυξη των οικονομικών και πολιτικών σχέσεων  μεταξύ της Σερβίας και της Ρωσίας.

Στην συνάντηση του με τον Σέρβο υπουργό Εξωτερικών, ο Λαβρόφ επανέλαβε ότι η Ρωσία στηρίζει τη Σερβία στο ζήτημα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων,  σύμφωνα με την απόφαση 1244 του ΟΗΕ και τίθεται υπέρ του διαλόγου μεταξύ του Βελιγραδίου και της Πρίστινας.

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, οι δύο υπουργοί συμφώνησαν, ότι η φιλία αιώνων μεταξύ των δύο λαών, δεν έρχεται σε σύγκρουση με την επιθυμία της Σερβίας να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή  Ένωση.

Ο Ρώσος πολιτικός δεν παρέλειψε να επισκεφθεί,  στο νοσοκομείο, τον αρχηγό της Αντιπολίτευσης Τόμισλαβ Νίκολιτς που πραγματοποιεί αποχή από νερό και τροφή, προκειμένου να πιέσει την κυβέρνηση να διεξάγει πρόωρες εκλογές.
--
«Lavrov i Tadić: Srbija i Rusija uskoro strateški partneri»
Blic, 19.4.2011.