Σκόπια: ‘Καθοδήγηση’ ΗΠΑ προς αλβανικό Κόμμα

 Ο αρχηγός του αλβανικού κόμματος της 'Νέας Δημοκρατίας' των Σκοπίων,
 Ιμέρα Σελμάνι (δ) επισκέφθηκε την αμερικανική πρεσβεία  για να διακοινώσει το
πρόγραμμα του κόμματός του με την έναρξη, σήμερα, της προεκλογικής περιόδου στη χώρα.


Απρίλιος 14, 2011.

Ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος των Σκοπίων, ‘Νέα Δημοκρατία’, Ιμέρ Σελμάνι,  βρέθηκε  σήμερα την αμερικανική πρεσβεία στα Σκόπια,  για μια επίσκεψη εργασίας  με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών, Φίλιπ Ρίκερ.


«Στη διάρκεια της συνάντησης, ο Ρίκερ επεσήμανε προς τον Σελμάνι ότι οι  πρόωρες εκλογές της  χώρας,  στις 5 Ιουνίου,  πρέπει να γίνουν  σύμφωνα με το πνεύμα της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος του αλβανικού κόμματος, παρουσίασε τις πολιτικές που θα ακολουθήσει το κόμμα του αλλά τις οικονομικές ενισχύσεις που έχει για την προεκλογική περίοδο.
Οι συνομιλητές συμφώνησαν στην  ευρωπαϊκή προοπτική της πΓΔΜ, στην ώθησή της προς το ΝΑΤΟ και την ένταξή της στην ΕΕ.
 Με το πνεύμα αυτό, ο Σελμάνι  είπε τον αμερικανό πρέσβη ότι η ‘Νέα Δημοκρατία’ δεσμεύεται για την ταχεία επίλυση της διαφωνίας με την Ελλάδα, προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της χώρας.
Συζήτησαν , ακόμη, για την πρακτική πλευρά της Συμφωνίας της Οχρίδας του 2001, τις αξίες της  και το πνεύμα της ανεκτικότητας που πρέπει να υπάρχει μεταξύ των διαφόρων εθνοτήτων που απαρτίζουν τη χώρα.
«Είχαμε μια φιλική και ουσιαστική συνάντηση με τον πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, κ. Φίλιπ Ρίκερ. Εξηγήσαμε τις θέσεις το κόμματός μας, της Νέας Δημοκρατίας, κατά την προεκλογική και μετέπειτα περίοδο των εκλογών. Επισημάναμε ότι είναι καιρός να αλλάξει πολιτική πορεία η πΓΔΜ. Επί τρία χρόνια η πΓΔΜ ταξιδεύει σε μια διαδρομή με εγχώριους και αλλοδαπούς επιβάτες , με έναν οδηγό που όλη την ώρα κοιτάει  τον καθρέπτη και όχι το προορισμό του ταξιδιού.
»Το κόμμα μας έχει συγκεκριμένες προτάσεις για συνταγματικές μεταρρυθμίσεις ώστε να οικοδομηθεί η Δημοκρατία στη χώρα, ώστε οι Αλβανοί  να αποτελούν ένα από τα κύρια συστατικά και ισότιμα στοιχεία της  κοινωνίας μας.
» Το αλβανικό κόμμα, Νέα Δημοκρατία, επιζητά να προσφέρει , ώστε στις επόμενες 100 ημέρες των εκλογών να επιλυθεί η διαφορά του ονόματος με την Ελλάδα,  ώστε να ενταχθεί η χώρα στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
»Είμαστε, επίσης, πολύ ευχαριστημένοι από τη στάση, τη λογική και την φιλοσοφία η οποία εκφράζεται από  τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής.
»Στη σημερινή διάλυση του Κοινοβουλίου και στην έναρξη της προεκλογικής περιόδου, καλούμε τον λαό να προχωρήσουμε μαζί για τη νίκη», δήλωσε ο Σελμάνι μετά τη συνάντησή του με τον αμερικανό πρέσβη κ. Ρίκερ.
--
Τίτλος: «Maqedonisë i duhet perspektiva europiane»
Δημοσίευση: ΙΝΑ, 14.4.2011.