Πρόεδροι Ρουμανίας, Σερβίας και Σλοβακίας μποϊκοτάρουν Σύνοδο υπό Ομπάμα

 Ο Σέρβος πρόεδρος  Τάντιτς (α) με τον Ρουμάνο  πρόεδρο Μπασέσκου (δ)


Μάιος 25, 2011.

Οι πρόεδροι της Ρουμανίας, της Σερβίας και της Σλοβακίας σκοπεύουν να μποϊκοτάρουν την πρόσκληση του Bronislav Komorovski,του πολωνού Προέδρου, να παρακολουθήσουν τη σύνοδο Κορυφής της Κεντρικής Ευρώπης, στην οποία θα συμμετάσχει ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, γράφει  πολωνική ειδησεογραφική πύλη, Poland. Pl.


Το Κοσσυφοπέδιο έχει διακηρύξει την ανεξαρτησία του, στις 17 Φεβρουαρίου του 2008. Το νέο κράτος έχει αναγνωριστεί μέχρι στιγμής από 79 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ. Το Κοσσυφοπέδιο έγινε μέλος του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά δεν έχει ακόμη γίνει μέλος του ΟΗΕ, λόγω βέτο της Ρωσίας (μέλος με δικαίωμα βέτο στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ). Από τις 192 χώρες μέλη του ΟΗΕ, μόνον 75 έχουν αναγνωρίσει το Κοσσυφοπέδιο. Η Ρουμανία είναι μεταξύ των χωρών που δεν έχουν αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου μαζί με τη Σερβία, Ρωσία, Κίνα, Κύπρο, Ελλάδα, Ισπανία, Ισραήλ, Μολδαβία και Σλοβακία.

Η πρόθεση για μποϊκοτάζ

Ο λόγος του μποϊκοτάζ είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έπεισαν την Πολωνία να καλέσει στη σύνοδο, την πρόεδρο του Κοσσυφοπεδίου, Ατιφέρε Γιαχάγκα, ενός κράτους που δεν αναγνωρίζεται από τη Σερβία, τη Σλοβακία και τη Ρουμανία.
Ο Σέρβος πρόεδρος, Μπόρις Τάντιτς, έλαβε την απόφαση να μην λάβει μέρος στη σύνοδο της Κεντρικής και Νοτιο-ανατολικής Ευρώπης στη Βαρσοβία στις 27 και 28 Μαΐου του 2011, όπως επιβεβαιώθηκε από τη σερβική προεδρία, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο Tanjug.
Προβάλλεται η εξής δικαιολογία:
«Το Κοσσυφοπέδιο θα παρουσιαστεί με μια σχέση ασύμμετρη με τους άλλους συμμετέχοντες, σε μια προκαθορισμένη συνάντηση υψηλού επιπέδου».

Η πολωνική διπλωματία

Οι πολωνοί διπλωμάτες, στο μεταξύ, προσπαθούν να ανακουφίσουν τη διαφορά που προέκυψε και ελπίζουν  ότι το πρόβλημα που έχει ανακύψει θα διευθετηθεί μέχρι την έναρξη της Συνόδου Κορυφής της Βαρσοβίας.
 Επιπρόσθετα, η σερβική εφημερίδα ‘Danas’, όπως γράφει το ‘b92.net’ γράφει ότι ο πρόεδρος Μπόρις Τάντιτς, θα παραστεί στην Σύνοδο «διότι το Κοσσυφοπέδιο θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ισότιμο κράτος».
Η σερβική εφημερίδα, μάλιστα, δεν διστάζει να σημειώσει ότι πιθανόν η άρνηση της Σερβίας να προήλθε από την υποστήριξη στο ζήτημα αυτό της Ρουμανίας και της Σλοβακίας.
--
Πηγή: Hotnews, Romania.