Σκόπια: Απάντηση Ναουμόφσκι σε Δελαβέκουρα



Μάιος 9, 2011.

«Η Ελλάδα δεν έχει το δικαίωμα να αποφασίσει εάν η πΓΔΜ, θα διεξάγει δημοψήφισμα για το όνομα», αυτή ήταν η απάντηση του αναπληρωτή πρωθυπουργού και αρμόδιου για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Βάσκο Ναουμόφσκι, προς τον εκπρόσωπο του Ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών,  Γρηγόρη Δελαβέκουρα, ο οποίος είπε δεν  δίνεται στην Ελλάδα η ευκαιρία να συμφωνήσει σε μια ‘ad referendum’ απόφαση, η οποία παραμένει με πρόσθετα ερωτήματα που χρήζουν επίλυσης.


«Λαμβάνοντας υπόψη ότι για εμάς αποτελεί ένα σημαντικό και αποκλειστικά εσωτερικό μας ζήτημα, παραμένουμε στη δέσμευσή μας, για διεξαγωγή ενός δημοψηφίσματος για το όνομα.
»Οι Έλληνες αξιωματούχοι,  μπορούν να δίνουν προτάσεις για το αν θα διεξαχθεί δημοψήφισμα για αυτό, στην Ελλάδα, όχι εδώ. Για το αν θα υπάρξει δημοψήφισμα θα αποφασίσουμε εμείς εδώ, στα Σκόπια» δήλωσε ο Ναουμόφσκι.

Την Παρασκευή ο Δελαβέκουρας είχε δηλώσει ότι δεν θα δεχθεί το όνομα που θα αποφασίσουν οι πολίτες της πΓΔΜ, στην περίπτωση ενός δημοψηφίσματος. Επανέλαβε, ότι η Ελλάδα απαιτεί ένα όνομα με γεωγραφικό προσδιορισμό για συνολική χρήση, ‘erga omnes’ και σε αυτό απαραίτητο στοιχείο αποτελεί η συμφωνία της Ελλάδας, σημειώνει διευκρινιστικά η εφημερίδα Βέτσερ.


--
Πηγή: Вечер