Ρουμανία: Παραχωρεί βάση και λιμάνι στις ΗΠΑ

Ο  Τράϊαν Μπασέσκου στο τηλεοπτικό μήνυμά του


Μάιος 3, 2011.
«Η Ρουμανία και οι ΗΠΑ συμφώνησαν  στην εγκατάσταση των στοιχείων που απαρτίζουν την πυραυλική ασπίδα των ΗΠΑ, στο ρουμανικό έδαφος και συγκεκριμένα στην στρατιωτική βάση Deveselu, στο νότιο τμήμα της χώρας», δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος της Ρουμανίας, Τραϊάν Μπασέσκου.


«Συμφωνήσαμε να τοποθετηθεί το πυραυλικό σύστημα στην πρώην αεροπορική βάση Deveselu, στην περιοχή Όλτ, στο νότιο τμήμα της Ρουμανίας» είπε ο Μπασέσκου σε τηλεοπτική ομιλία του την Τρίτη.

Ο Ρουμάνος πρόεδρος πρόσθεσε ότι είναι η πρώτη φορά στην στρατιωτική βάση που θα εγκατασταθούν περίπου 200 αμερικανοί στρατιώτες και ο αριθμός τους  πιθανόν να αυξηθεί στους  πεντακόσιους.

Η Ρουμανία και οι ΗΠΑ διαπραγματεύονταν επί μήνες τον τόπο και τις συνθήκες υπό τις οποίες θα αναπτύσσονταν τα αμερικανικά τμήματα της αντιπυραυλικής προστασίας σε αυτήν τη χώρα των Βαλκανίων.
« Η αντιπυραυλική ασπίδα δεν στρέφεται κατά της Ρωσία», τόνισε ο πρόεδρος της Ρουμανίας και υπενθύμισε ότι το Βουκουρέστι από το 2009 είχε ανακοινώσει την πρόθεσή του να συμμετάσχει ενεργά στο νέο σύστημα των ΗΠΑ.

Εκτός από τη Ρουμανία, η Πολωνία και η Τσέχικη Δημοκρατία συμφώνησαν, επίσης, να συμμετάσχουν στη νέα πυραυλική ασπίδα.

Η Ρουμανία έχει εγκρίνει, επίσης, τη χρήση από τις Ηνωμένες Πολιτείες του λιμανιού της Κωστάντζας για την αεροπορική βάση που συμφώνησαν.

Σημειωτέον ότι το Βουκουρέστι έχει στείλει στρατεύματα στο Ιράκ και σήμερα έχει περίπου δύο χιλιάδες στρατιώτες στο Αφγανιστάν.

--
«Договор меѓу Романија и САД за противракетниот штит»
Δημοσίευση: makfax, 3.5.2011.