Η εαρινή σύνοδος του ΝΑΤΟ στη Βάρνα


Μάιος 30,  2011

Βάρνα.

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ Άντερς Φογκ Ράσμουσεν, εξέφρασε την ικανοποίησή του προς την βουλγαρική κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο για την οργάνωση της εαρινής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Βάρνα.

Ο Ράσμουσεν, δήλωσε σήμερα το πρωί ότι συζητήθηκαν μια σειρά σημαντικών θεμάτων που σχετίζονται με την πολιτική ασφάλεια του ΝΑΤΟ.


Ευχαρίστησε τη Βουλγαρία για τη συμμετοχή της στην επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αφγανιστάν, επισημαίνοντας ότι υπάρχουν περίπου 600 Βούλγαροι στρατιώτες.
Δήλωσε, επίσης, ότι από τον Ιούνιο θα αρχίσει, σταδιακά, η μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΝΑΤΟ προς τις αφγανικές αρχές και η διαδικασία αυτή θα συνεχιστεί μέχρι το 2014.

Για  Μπιν Λάντεν

Αναφερόμενος στην επιχείρηση εναντίον του Μπιν Λάντεν, τόνισε ότι ήταν εξαιρετικά επιτυχημένη  και σημαντική δίνοντας το μήνυμα στους Ταλιμπάν ότι « η κατάρρευσης της Αλ Κάιντα και της τρομοκρατίας θα επιφέρουν την επιδιωκόμενη διευθέτηση στην περιοχή»

Για Λιβύη

Σχετικά με τη Λιβύη, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, σημείωσε ότι η παρουσία του ΝΑΤΟ εκεί βρίσκεται για την προστασία των αμάχων από την δική τους κυβέρνηση.
«Το καθεστώς Καντάφι καθίσταται ολοένα και πιο απομονωμένο κάθε μέρα που περνά. Το μέλλον της Λιβύης ανήκει στον λιβυκό λαό» είπε χαρακτηριστικά.

Οι δαπάνες των χωρών μελών

Στη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στη Βάρνα, οι αντιπρόσωποι συζήτησαν το οικονομικό μέρος  και τις δαπάνες για την άμυνα.

Ο Ράσμουσεν, εξέφρασε την ανησυχία του από τη μείωση των στρατιωτικών προϋπολογισμών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Είπε ότι κατανοεί τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι χώρες, ειδικά σε συνθήκες σοβαρής οικονομικής κρίσης. Με τη λογική αυτή το ΝΑΤΟ έχει προσφέρει πόρους που θα χρησιμοποιηθούν πιο αποτελεσματικά για την ανάπτυξη  μιας αμυντικής ευφυούς ιδέας.

Έδωσε το παράδειγμα των  μεταφορικών αεροσκαφών C-17, τα οποία είναι πολύ ακριβά και δύσκολο στην αγορά του από τις κυβερνήσεις, αλλά αν οι χώρες του ΝΑΤΟ ενώσουν τις δυνάμεις τους και τους πόρους τους θα μπορούσαν να αγοραστούν από κοινού. Έτσι η απόδοση της άμυνας θα ήταν πολύ καλύτερη.
«Με την έννοια αυτή την αποκαλώ ΄έξυπνη άμυνα’ καθώς έχει αποτελεσματικότητα με διάθεση λιγότερων οικονομικών πόρων», δήλωσε ο Ράσμουσεν.

Τα Δυτικά Βαλκάνια

Ο γ.γ. του ΝΑΤΟ αναφερόμενος στις χώρες των Δυτικών Βαλκανίων είπε ότι η Συμμαχία επιδιώκει  την πλήρη ενσωμάτωσή τους στις ευρωατλαντικές δομές.
«Νομίζω ότι η πρόσφατη σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς αποτελεί ένα πολύ σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση αυτή.

Πρώτον επειδή η σύλληψή του στέλνει ένα σαφές μήνυμα ότι τα εγκλήματα πολέμου, αργά ή γρήγορα θα τιμωρούνται και δεύτερον- όχι λιγότερο σημαντικό- ότι η σύλληψη του Ράτκο Μλάντιτς αίρει ένα σημαντικό εμπόδιο για την ευρωπαϊκή πορεία της Σερβίας και κατ’ επέκταση την ένταξή της στο ΝΑΤΟ», είπε ο Ράσμουσεν.

Μήνυμα στο σερβικό λαό

Αναφερόμενος προς τη σερβική κοινωνία στην οποία υπάρχει ένας σκεπτικισμός για την ένταξη της χώρας στο ΝΑΤΟ, λόγω ιστορικών λόγων είπε:

«Θέλω να στείλω ένα σαφές μήνυμα  προς το σερβικό λαό: Το μέλλον σας ανήκει σε μια παραγωγική και αμοιβαίως επωφελή συνεργασία της Σερβίας, αφενός με την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφετέρου με το ΝΑΤΟ, μια συνεργασία που θα οδηγήσει στην πλήρη ένταξη της χώρας και στους δύο οργανισμούς. Μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι σήμερα είμαστε φίλοι του σερβικού λαού. Δεν θα πρέπει να υποφέρει από λάθη που διαπράχθηκαν στο παρελθόν», δήλωσε ο Ράσμουσεν.

Και θα συνεχίσει για την επέμβαση του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια:

«Χάρη της επέμβασης του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια, σήμερα τα έθνη των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, μπορούν να ζήσουν σε συνθήκες ειρήνης, ασφάλειας και σταθερότητας. Είχαμε τη δυνατότητα να απορρίψουμε ένα  αυταρχικό σύστημα και να διευκολύνουμε την ανάπτυξη της ελευθερίας και της δημοκρατίας. Τώρα σας προσκαλούμε να επιτύχετε τη μέγιστη δυνατότητα των παρεχομένων δικαιωμάτων σας. Και αυτό μπορείτε να το επιτύχετε  με την σύγκλιση σας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ.
Πιστεύω στον τομέα αυτόν η Βουλγαρία θα μπορούσε να διαδραματίσει εποικοδομητικό ρόλο στην περιοχή»
София. Всички ние бихме желали да видим всички държави от Западните Балкани напълно интегрирани в евроатлантическите структури.
--
Πηγή: Информационна Агенция "Фокус"