Σκόπια: Η συνδικαλιστική ηγεσία μπλέχθηκε με την πολιτική αναμέτρηση


Ιούνιος 4, 2011.

Ορισμένα μέλη της  Ομοσπονδίας των συνδικαλιστικών οργανώσεων της πΓΔΜ είναι δυσαρεστημένα με την απόφαση του προέδρου της Ομοσπονδίας να λάβει μέρος στην προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος, του πρωθυπουργού  Νίκολα Γκρούεφσκι.

Κατηγορούν τον επικεφαλής της «Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας της πΓΔΜ», Ζίβκο Μιτρέφσκι, ότι δεν τήρησε την αρχική του δήλωση  ότι η Ομοσπονδία θα μείνει εκτός της προεκλογικής εκστρατείας.


«Είναι λυπηρό ότι ο Μιτρέφσκι εντάχθηκε στην προεκλογική εκστρατεία χωρίς την συγκατάθεση του ανώτατου φορέα, του Συμβουλίου  της Ομοσπονδίας» δήλωσε ο Μίκιο Στογιανόφσκι, επικεφαλής της Ένωσης των εργαζομένων στις μεταφορές, μέλος της Ομοσπονδίας.

Τη Δευτέρα ο Μιτρέφσκι, μαζί με άλλους προέδρους των ενώσεων που συμμετέχουν στην Ομοσπονδία, συναντήθηκαν με τον Γκρούεφσκι, τον επικεφαλής του κυβερνώντος VMRO-DPMNE και μετά τη συζήτηση,  στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων δήλωσε ότι βρίσκεται υπό την σημαία του κυβερνώντος κόμματος για την επανεκλογή του.
Ερωτηθείς αν η παρουσία του κάτω από το κομματικό αυτό έμβλημα σημαίνει κάτι για το συνδικαλιστικό κίνημα, επέμεινε ότι  «η θέση των  συνδικαλιστικών οργανώσεων είναι σαφής… Είμαστε αμερόληπτοι, ανεξάρτητοι, χωρίς πολιτική χροιά»…

Ένα μήνα πριν από τις εκλογές, η Σκοπιανή Ομοσπονδία είχε δηλώσει δημόσια ότι θα παραμείνει έξω από την πολιτική μάχη των εκλογών.

Ο Πέσε Γκρουέφσκι, επικεφαλής της Ένωσης των Δικαστικών Υπαλλήλων, επίσης μέλος της Ομοσπονδίας τάχθηκε κατά της κίνησης του Μιτρέφσκι.

«Η Ομοσπονδία δεν πρέπει να συμμετέχει στα πολιτικά παιχνίδια. Κάθε πόλωση στην Ομοσπονδία είναι επιβλαβής για την αξιοπιστία της», υποστήριξε.

Υπάρχουν, όμως και πρόεδροι συνδικαλιστικών φορέων που υμνούν  την κυβέρνηση του Γκρούεφσκι, όπως ο Σλόμπονταν Αντόφσκι, επικεφαλής της Ομοσπονδίας Ανεξάρτητων Συνδικάτων. Αυτός δεν δίστασε να δηλώσει στους δημοσιογράφους:
‘Ελπίζουμε η κυβέρνηση αυτή να παραμείνει στην εξουσία’, είπε και υποστήριξηε ότι  «κανείς από τις προηγούμενες κυβερνήσεις – εκτός του Γκρούεφσκι- δεν βρήκε χρόνο να καθίσει μαζί μας και να μιλήσουμε».

Σημειώνεται ότι η πΓΔΜ είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Ευρώπης και το 30 τοις εκατό του πληθυσμού ζει  κάτω από το επίπεδο της φτώχιας.
--
Πηγή: Μπαλκάν φόρουμ