«Η Λιβύη έχει έναν δικτάτορα και το Κοσσυφοπέδιο έχει πάνω από 100 Καντάφι»


Ιούνιος 3, 2011.

Η ονομασία σε ένα παιδί  με το όνομα ‘Καντάφι’ μπορεί να φαίνεται παράξενη σήμερα, αλλά την εποχή του Γιόσιπ Μπροζ Τίτο η πάλαι ποτε Γιουγκοσλαβία είχε ευθυγραμμιστεί με την πολιτική που ακολουθούσε ο Καντάφι.

Ο Καντάφι είχε καταστεί μια προσωπικότητα που πάρα πολλοί πολίτες της Γιουγκοσλαβίας θαύμαζαν.

Αυτό ξενίζει σήμερα στα παιδιά, μια εποχή στην οποία  ο στρατιωτικός συνασπισμός του ΝΑΤΟ προσπαθεί να εκδιώξει τον Καντάφι από την εξουσία.


«Στη μητέρα μου άρεσε το όνομα Καντάφι, επειδή πίστευε ότι ήταν ο ηγέτης των Μουσουλμάνων», δήλωσε στο  Reuters  ο  22χρονος σπουδαστής Καντάφι Αμπντί.

«Νομίζω ότι είναι ένας δικτάτορας που μάχεται για την εξουσία. Ένας δικτάτορας που ανήκει στον περασμένο αιώνα.»
Αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, τονίζει ότι στο Κοσσυφοπέδιο υπάρχουν πάνω από 100 άτομα που φέρουν το όνομα Καντάφι που το έχουν μάλιστα προσαρμόσει στην αλβανική γλώσσα.

«Νομίζω ότι δεν είναι καλό να έχουμε ονόματα ηγετών, διότι τα πράγματα μπορούν να αλλάξουν, όπως γίνεται σήμερα», θα πει ο Καντάφι Λατίφι, 25χρονος αρχιτέκτονας από την Πρίστινα.

Ο Αμπντί  παραδέχεται ότι δεν αισθάνεται άνετα επειδή έχει το όνομα του Καντάφι και σκέφτεται να το αλλάξει, όπως του έχουν προτείνει και οι φίλοι του.

«Νομίζω ότι το όνομα δεν φτιάχνει τον χαρακτήρα του ανθρώπου, αλλά ο άνθρωπος χτίζει μόνος του το όνομά του» θα προσθέσει ο Αμπντί.

Στο Κοσσυφοπέδιο θα συναντήσει κανείς σήμερα παιδιά που ονομάζονται ‘Κλίντον’ από τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, θα συναντήσει κανείς το όνομα ‘Τόνιμπλερ’ από το όνομα  του πρώην  βρετανού πρωθυπουργού Τόνι Μπλερ…, ακόμη υπάρχει και το όνομα ‘Όλμπραϊτ’, από την πρώην υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Madeleine Albright…

--
Πηγή: «Vijesti», Μαυροβούνιο