Πρόεδρος Κοσσυφοπεδίου: Συγνώμη για ‘σπάσιμο’ της συμφωνίας με το ΔΝΤ


Ιούνιος 3, 2011.
Η πρόεδρος του Κοσσυφοπεδίου, Ατιφέρε Γιαχάγκα, επέστρεψε σήμερα στην Πρίστινα, μετά την επίσημη επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Ιταλία, προσκεκλημένη του Ιταλού προέδρου Τζιόρτζιο Ναπολιτάνο,  για τα 150 χρόνια της ενοποίησης της Ιταλίας.

Στη διήμερη επίσκεψή της, η Κοσοβάρα πρόεδρος, συναντήθηκε με ηγέτες χωρών που παρευρίσκοντο στις εορταστικές εκδηλώσεις. Έλαβε, μάλιστα, υποσχέσεις για αναγνώριση του νέου κράτους του Κοσσυφοπεδίου. Δεν δίστασε, επίσης, να σχολιάσει την μη τήρηση της συμφωνίας  από την κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου  που υπέγραψε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, και είχε ως αποτέλεσμα την απομάκρυνση του ΔΝΤ από το Κοσσυφοπέδιο.


Σημειώνεται ότι η συμφωνία προέβλεπε το πάγωμα των μισθών, ενώ αντιθέτως  η νέα κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου προέβη σε γενναίες αυξήσεις μισθών.

«Εκφράζω τη λύπη μου, για την εξέλιξη που είχε η συμφωνία  της χώρας μου με το ΔΝΤ. Σήμερα θα βρίσκομαι στην πατρίδα και θα ενθαρρύνω τους  τοπικούς φορείς να ικανοποιήσουν το συντομότερο δυνατό τις νομικές υποχρεώσεις που απαιτούνται προκειμένου να κάνουμε ένα βήμα για την επίτευξη μιας νέας συμφωνίας».


--
Πηγή: Telegrafi, 3.6.2011.