Αλβανία: Σπύρος Ξέρας «Τα πιστοποιητικά δεν παραβιάζουν τις μειονότητες»


Ιούνιος 13, 2011.

Αργυρόκαστρο.

 Σε συνέντευξή του στην ‘Gazeta Shqiptare’ ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών υποθέσεων και βουλευτής της περιοχής Αργυροκάστρου, Σπύρος Ξέρας/ Spiro Ksera (φωτο άνω),  απέρριψε τις δηλώσεις του εκπροσώπου του ελληνικού Υπουργείου Εξωτερικών για τις παραβιάσεις των δικαιωμάτων των μειονοτήτων με την αφαίρεση της ιθαγένειας από τα αλβανικά πιστοποιητικά.


«Κύριε Ξέρα, η αφαίρεση της ιθαγένειας από τα πιστοποιητικά προκάλεσε την αντίδραση της ελληνικής μειονότητας και, φυσικά, της Ομόνοιας, πως το βλέπετε αυτό;»

Πρέπει να έχουμε τη δυνατότητα να ξεχωρίζουμε  τα πράγματα και να μην πολιτικολογούμε σε όλα και να μην παραπληροφορούμε τους πολίτες που ενδιαφέρονται για αυτά τα πιστοποιητικά.

Στην Αλβανία τα πιστοποιητικά θα είναι σύμφωνα με το νόμο για την έκδοση των νέων ταυτοτήτων που θα κυκλοφορήσουν στο τέλος του τρέχοντος έτους. Από την άλλη πλευρά για όσους ενδιαφέρονται να αποκτήσουν πιστοποιητικά στα οποία να αναγράφεται η ιθαγένεια, ώστε να το παρουσιάσουν σε ξένους φορείς, όπως στη γειτονική Ελλάδα, θα ήθελα να πω ότι υπάρχουν δύο ειδών πιστοποιητικά, στα οποία αναγράφεται η εθνικότητα.

Στη νέα μορφή  των πιστοποιητικών, η αναφορά αυτή έχει καταργηθεί, με απόφαση του Συμβουλίου των Υπουργών για την Ιθαγένεια, μια απόφαση που προκάλεσε την αντίδραση του ελληνικού προξενείου του Αργυροκάστρου, το οποίο αρνήθηκε να παραλάβει το νέο πιστοποιητικό και γύρισε πίσω τους πολίτες.

Εγώ, προσωπικά, δεν ενημερώθηκα επίσημα για την αντίδραση αυτή, αλλά θα μπορούσα να πω ότι οι πολίτες των εθνοτικών μειονοτήτων έχουν το δικαίωμα να το απαιτήσουν να αναγράφεται η εθνικότητά τους, βάσει των διεθνών συμβάσεων αλλά και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Θα έλεγα ότι αυτό είναι ένα θέμα υπό συζήτηση, το οποίο θα επιλυθεί θετικά για τα μέλη της ελληνικής μειονότητας.

«Ένα σημαντικό ζήτημα είναι αυτό της απογραφής. Υπάρχει ανοικτή συζήτηση για την εισαγωγή στο απογραφικό δελτίο της θρησκείας και της εθνικής καταγωγής . Υπάρχει επίσης, η αντίδραση της «Μαυροκόκκινης  Συμμαχίας», η οποία αντιτίθεται στην ιδέα αυτή. Πως το σχολιάζετε;»

Η ομάδα εργασίας που ασχολείται με το θέμα της απογραφής, λειτουργεί στα πλαίσια του νόμου και όλα όσα γίνονται είναι σύμφωνα με το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ιδίως προς τις εθνικές μειονότητες, οι οποίες είναι πολυάριθμες στην Αλβανία. Η Κυβέρνηση θα καλύψει κάθε δικαίωμα αυτών των εθνικών ομάδων, σύμφωνα με το νόμο και το Σύνταγμα της Αλβανίας.

Έχουμε, ήδη, ένα κράτος το οποίο σέβεται κάθε πολίτη, στο πλαίσιο αυτό θα τηρηθούν οι απαιτήσεις της μειονότητας, ώστε η απογραφή να γίνει σύμφωνα με όλες τις απαιτήσεις που έχουν κατατεθεί.
--
Πηγή:  Gazeta Shqiptare