Η Βουλγαρία αναγνώρισε το προσωρινό αντιπολιτευτικό συμβούλιο της Λιβύης


 Ιούνιος 29, 2011.


Ο Νικολάϊ Μλαντένοφ συναντήθηκε με το προσωρινό συμβούλιο της Λιβύης


Η Βουλγαρία ανακοίνωσε την Τρίτη ότι αποδέχεται το μεταβατικό   Εθνικό Συμβούλιο της Λιβύης ως νόμιμο εκπρόσωπο του Λιβυκού λαού.

Σε κοινή δήλωση του υπουργού Εξωτερικών της Βουλγαρίας Μλαντένοφ και ο Κροάτης ομόλογός του Γκόρνταν Γιαντρόβιτς αναφέρει το NPS είναι σε θέση να διαχειριστούν  τη διαδικασία οικοδόμησης μιας δημοκρατικής και ενοποιημένης Λιβύης.


Έτσι η Βουλγαρία, μαζί με την Γαλλία, την Βρετανία, την Γερμανία  και άλλες χώρες έχουν, ήδη, αναγνωρίσει το Λιβυκό Συμβούλιο ως νόμιμη αρχή.

Η Σόφια μέχρι στιγμής ήταν επιφυλακτική σχετικά με το ζήτημα της νομιμότητας της αντιπολίτευσης στη Βεγγάζη. Το Μάρτιο ο πρωθυπουργός Μπόικο Μπορίσοφ δήλωσε στα μέλη του  μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου  της Λιβύης ότι η βουλγαρική νοσηλευτική αποστολή βασανίστηκε επί οκτώ χρόνια και ότι αυτό κόστισε στην Βουλγαρία περίπου 60 εκατομμύρια δολλάρια. «Αργά ή γρήγορα θα ζητήσουμε την επιστροφή αυτών των χρημάτων» είπε ο Μπορίσοφ.

Η θέση, ωστόσο,  του Υπουργού Εξωτερικών κ. Μλαντένοφ, μέχρι στιγμής, περιορίζεται στη δήλωση ότι η Βουλγαρία αναγνωρίζει κράτη και όχι αναγνωρισμένους οργανισμούς.

Αλλά τώρα, μετά από την τρίμηνη  στρατιωτική εκστρατεία του ΝΑΤΟ ‘για την προστασία των αμάχων’ στη Λιβύη, μετά, μάλιστα, και την απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για ένταλμα σύλληψης του Καντάφι, η Βουλγαρία άλλαξε άποψη και ο Μλαντένοφ πραγματοποιεί  μια μονοήμερη επίσκεψη στη Βεγγάζη.


--

Πηγή: Mediapool