ΟΗΕ: «άλλο η Αλ Κάιντα, άλλο οι Ταλιμπάν»


Ιούνιος 18, 2011.

Ηνωμένα Έθνη.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το βράδυ της Παρασκευής, αποφάσισε ομόφωνα,  ότι στο μέλλον, η Αλ Κάιντα και οι Ταλιμπάν θα αντιμετωπίζονται ως ξεχωριστές απειλές, όταν πρόκειται για κυρώσεις της παγκόσμιας οργάνωσης.


Η απόφαση αυτή του ΟΗΕ, θα πρέπει να βοηθήσει τις αφγανικές αρχές, στις προσπάθειες της, ώστε να υπάρξει συμφιλίωση και να συμβάλλει ενεργότερα και αποτελεσματικότερα στην καταπολέμηση της παγκόσμιας τρομοκρατίας.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας, επικύρωσε, συμβολικά, ξεχωριστά,  τα δύο ψηφίσματα που αφορούν την Αλ Κάιντα και τους Ταλιμπάν.

Στα ψηφίσματα αυτά αναφέρεται ότι δεν υπόκεινται  στο ίδιο καθεστώς κυρώσεων και ότι τα δύο  τρομοκρατικά κινήματα έχουν διαφορετικούς στόχους.
                                                          Μαχητές Ταλιμπάν του Αφγανιστάν

Ενώ η Αλ Κάιντα έχει ως προτεραιότητα τον «ιερό πόλεμο» (Τζιχάντ) και έχει πραγματοποιήσει χτυπήματα ειδικά στη Δύση, υποστηρίζοντας τη δημιουργία μουσουλμανικών χωρών στο κόσμο, απεναντίας οι Ταλιμπάν είναι επικεντρωμένοι στο δικό τους έδαφος, δείχνοντας ελάχιστο ενδιαφέρον για τι συμβαίνει στον έξω κόσμο.

Η αμερικανίδα πρέσβειρα Σούζαν Ράις δήλωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας έστειλε ένα σαφές μήνυμα στα μέλη των Ταλιμπάν, ότι το μέλλον ανήκει σε όσους πάρουν αποστάσεις από την Αλ Κάιντα.

--
Πηγή: Beta