Τουρκία : Σενάρια εκλογής Ερντογάν


Ιούνιος 11, 2011.

Το ισλαμικό συντηρητικό κόμμα του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, αναμένεται να κερδίσει μια τρίτη συνεχή μάχη στις βουλευτικές εκλογές της Τουρκίας που θα πραγματοποιηθούν αύριο, Κυριακή 12 Ιουνίου 2011.


Για τους μικρομεσαίους και το λαό ο Ερντογάν εκφράζει την σταθερότητα τόσο στην οικονομία, όσο και στην πολιτική, κάτι το οποίο δεν είναι σε θέση να καλύψει η αντιπολίτευση, σύμφωνα με τους Τούρκους αναλυτές.

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν νίκη του «Κόμματος  της Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης», το οποίο βρίσκεται στην εξουσία από το 2002. Το σοσιαλδημοκρατικό κόμμα πιστεύει ότι θα πάρει το 30% των ψήφων.

Περίπου 30 υποψήφιοι είναι ανεξάρτητοι, αλλά υποστηρίζονται από το κύριο κουρδικό κόμμα, το «Κόμμα για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία», το οποίο, επίσης αναμένεται να αποτελέσει μέρος του τουρκικού κοινοβουλίου.

Ο Ερντογάν στη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας του, υποσχέθηκε ότι μέχρι το 2023 θα ανοίξει ένα νέο κανάλι, παράλληλα με εκείνο του Βοσπόρου. Το Φαραωνικού τύπου έργο που σχεδιάζεται, θα αποφορτίσει την κίνηση των Στενών,  και έχει σχεδόν εξαγοραστεί από τις εταιρείες πετρελαίου.  Το περασμένο έτος η Τουρκία είχε ένα μεγάλο οικονομικό επίτευγμα, είδε το 2010 την  ανάπτυξη της οικονομίας της να ανέρχεται στο 8,9 %.

Πριν από τέσσερα χρόνια ο πληθωρισμός κυμαινόταν από το 15 έως το 20 % , ενώ σήμερα βρίσκεται στο 6%.

Το κυβερνών κόμμα ελπίζει να κερδίσει αρκετές ψήφους προκειμένου να προβεί σε αλλαγή του Συντάγματος, το οποίο ψηφίστηκε μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα του 1980. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, απαιτείται μια εμβάθυνση του εκδημοκρατισμού της Τουρκίας, η οποία είναι υποψήφια για ένταξη στην ΕΕ και  συγχρόνως ο Ερντογάν προβλέπει να εδραιώσει ένα  προεδρικό καθεστώς.

Με τις αλλαγές αυτές, η αντιπολίτευση φοβάται  ότι θα εισέλθει η χώρα σε αυταρχικό καθεστώς, όπως είναι αυτό του Πούτιν στη Ρωσία.
Έχει, ήδη, διαμαρτυρηθεί για συλλήψεις δημοσιογράφων και για απειλές κατά της ελευθερίας, ιδιαίτερα στους περιορισμούς της χρήσης του διαδικτύου.

Αύριο αναμένονται ένα από τρία σενάρια:

1. Αν το κυβερνών κόμμα  της Δικαιοσύνης και της Ανάπτυξης υπερβεί τον αριθμό των 367 βουλευτών ή  αποκτήσει την πλειοψηφία των δύο τρίτων, θα μπορέσει να αλλάξει το Σύνταγμα, χωρίς την ανάγκη δημοψηφίσματος.

2. Αν λάβει 330 έδρες, το κόμμα θα πρέπει να διοργανώσει δημοψήφισμα
και

3. Αν λάβει λιγότερες από 330 έδρες θα χρειαστεί τη βοήθεια άλλων κομμάτων ή θα παραιτηθεί από τα σχέδιά του.

--
Πηγή: alsat