Μανιτάρια από Βουλγαρία με ραδιενέργεια καταστράφηκαν στην Βρετανία


Ιούνιος 11, 2011.

Ραδιενέργεια δέκα φορές υψηλότερη από το επιτρεπόμενο όριο  εντοπίστηκαν σε μανιτάρια, σε βρετανικό λιμάνι,  προερχόμενα από τη  Βουλγαρία και καταστράφηκαν από τις αρχές, γράφει η Daily Mail.


Τα μανιτάρια τα οποία είχαν φθάσει στις 6 Ιουνίου, στο λιμάνι του North Lincolnshire, με την ανίχνευση που έγινε διαπιστώθηκε ότι ήταν ραδιενεργά, δηλαδή, καταστρεπτικά για την ανθρώπινη υγεία, αναφέρει σε έκθεσή της η  βρετανική λιμενική αρχή.

Αρχικά οι ερευνητές πίστεψαν ότι η ραδιενέργεια των μανιταριών προέρχονταν από το πυρηνικό ατύχημα του πυρηνικού σταθμού της Φουκουσίμα, που έγινε πριν από δύο μήνες.

Μετά όμως η Βρετανική Υπηρεσία Ασφαλείας Τροφίμων, ανέφερε στις βουλγαρικές αρχές, ότι ένοχος ήταν  το Τσερνομπίλ.

Ο Οργανισμός αυτός εξέδωσε προειδοποίηση για τον κίνδυνο των τροφίμων σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Τα μανιτάρια της Βουλγαρίας τα οποία ήταν αποξηραμένα, είχαν ακτινοβολία καισίου-137, η οποία προέρχονταν από την πυρηνική καταστροφή του Τσερνομπίλ , πριν από 25 χρόνια.

Οι Βρετανοί μετά την ανακάλυψη αυτή άρχισαν έρευνα για λαθραίες εισαγωγές που πιθανόν να έχουν καταλήξει στην αγορά.

Το επιτρεπτό  επίπεδο ακτινοβολίας σε καίσιο -137 στα τρόφιμα είναι της τάξης των 600Bg/Kg, σύμφωνα με κανονισμό της ΕΕ, το οποίο είναι δύο φορές υψηλότερο από το όριο που υπάρχει στην Ιαπωνία.

 Στα μανιτάρια εντοπίστηκε ραδιενεργό καίσιο-137 στα 6.000Bg. Το ραδιενεργό αυτό υλικό, αλλοιώνει το  γενετικό υλικό  και προκαλεί γενετικές μεταλλάξεις σε ανθρώπους και ζώα

--
Πηγή: СЕГА