Αλβανία: «Η Ελλάδα ελέγχει τις συντάξεις σε 21.000 Αλβανούς»


Ιούλιος 5, 2011.

Ο Οργανισμός Αγροτικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ) της Ελλάδας,  θα προβεί σε έλεγχο  των συντάξεων σε 21.000  Έλληνες πολίτες αλβανικής καταγωγής που λαμβάνουν  σύνταξη από την Ελλάδα. Ο έλεγχος γίνεται βάσει πρόσφατων συμπερασμάτων ότι αρκετά άτομα που λαμβάνουν αυτές  τις συνταξιοδοτικές παροχές  δεν έχουν το απαραίτητο νόμιμο δικαίωμα.


Στη δήλωση αυτή προέβη ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Γιώργος Κουτρουμάνης.

Σύμφωνα με αναφορά του υπουργού στο Κοινοβούλιο,  ο ΟΓΑ προσφέρει μέσω ενός λογαριασμού μηνιαία σύνταξη και υγειονομική περίθαλψη σε ομογενείς Έλληνες πολίτες που διαμένουν στην Ελλάδα, εφ’ όσο αποδεικνύεται ότι αυτοί είναι οικονομικά αδύναμοι και ότι η σύζυγός τους δεν λαμβάνει σύνταξη ή άλλες συνταξιοδοτικές παροχές και το μεγαλύτερο ποσό που προσφέρει ο Οργανισμός είναι 360 ευρώ.

Εντούτοις,  ο Έλληνας υπουργός, σημειώνει στην αναφορά του αυτή, ότι σύμφωνα με τα μητρώα των συνταξιούχων ομογενών,  ο ΟΓΑ έχει συμπεριλάβει και ομογενείς οι οποίοι δεν δικαιούνται συντάξεων.

Μετά τη διαπίστωση αυτή, οι αρμόδιες υπηρεσίες θα επανακαθορίσουν τα κριτήρια συνταξιοδότησης των ομογενών.

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, η διαδικασία αυτή έχει ως στόχο  τον έλεγχο όλων όσων λαμβάνουν τη σύνταξη αυτή, δηλαδή, αν πράγματι είναι ομογενείς της Αλβανίας και έχουν τα νόμιμα δικαιολογητικά.

Στις επισημάνσεις του Υπουργού Εργασίας ο βουλευτής του ΛΑΟΣ, Κυριάκος Βελόπουλος σε  ερώτησή του προειδοποιεί για την πιθανότητα ψευδών δηλώσεων από Αλβανούς υπηκόους, προκειμένου να επωφεληθούν από τη σύνταξη του ΟΓΑ.

--

Πηγή: Gazeta Tema