Ισλαμική Διάσκεψη: Ζητείται με ψήφισμα η αναγνώριση του Κοσσυφοπεδίου


Ιούλιος 6, 2011.

Η Οργάνωση της Ισλαμικής Διάσκεψης στην 38η  σύνοδο του Συμβουλίου των Υπουργών Εξωτερικών που πραγματοποιήθηκε στην Αστάνα του Καζακστάν, υιοθέτησε ένα ψήφισμα σχετικά με την κατάσταση του Κοσσυφοπεδίου.


Στο ψήφισμα και συγκεκριμένα στην όγδοη παράγραφο, για πρώτη φορά καλούνται όλα τα μέλη κράτη του Οργανισμού της Ισλαμικής Διάσκεψης,  να εξετάσουν το ενδεχόμενο αναγνώρισης του Κοσσόβου, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών του Κοσσυφοπεδίου σε δελτίο τύπου.

Συμπεριλαμβάνεται, επίσης και η συμβουλευτική γνωμοδότηση του Διεθνούς Δικαστηρίου για την κήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου, η οποία δημοσιεύθηκε στις 22 Ιουλίου 2010, με την οποία το Δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Διακήρυξη της Ανεξαρτησίας δεν έχει παραβιάσει ούτε νόμους του διεθνούς δικαίου, ούτε τα σχετικά ψηφίσματα.

Επιπρόσθετα,  η Ισλαμική Διάσκεψη αναγνωρίζει την  πρόοδο που έχει σημειωθεί στο Κοσσυφοπέδιο και χαιρετίζει  τη συμμετοχή του,  σε παγκόσμιους οργανισμούς.

Η Οργάνωση της Ισλαμικής Διάσκεψης είναι η δεύτερη μεγαλύτερη οργάνωση μετά τα Ηνωμένα Έθνη, στην οποία συμμετέχουν 57 συνολικά κράτη μέλη από τέσσερις ηπείρους.


--
Πηγή: Shekulli