Σκόπια: Ένας στους τρεις κατοίκους είναι πάμφτωχος


Ιούλιος 13, 2011.

Η ανεργία πέρυσι στην πΓΔΜ ήταν 30,9 τοις εκατό ή σχεδόν το ένα τρίτο του πληθυσμού ήταν πάμφτωχο.

Σχετικά με το 2008 το ποσοστό έχει ανέβει κατά 2,2 τοις εκατό, ενώ πέρυσι μειώθηκε κατά 0,2 τοις εκατό από το 31,1 τοις εκατό που ήτανε.


Το ποσοστό της φτώχειας για τους άνεργους είναι 41,8 τοις εκατό και το σύνολο του 44,8 τοις εκατό των πάμφτωχων κατοίκων της πΓΔΜ είναι άνεργοι.
Σύμφωνα με την  κρατική στατιστική υπηρεσία οι ομάδες πληθυσμού που πλήττονται περισσότερο είναι μέλη  φτωχών οικογενειών που αποτελούνται από 5 ή περισσότερα μέλη.

Η στατιστική υπηρεσία στην πΓΔΜ ανακοίνωσε ότι υπάρχουν πάνω από 70 χιλιάδες οικογένειες (περίπου 300 χιλιάδες) που περιμένουν να ζήσουν από την οικονομική βοήθεια του κράτους.

Το επίπεδο της κοινωνικής παροχής έχει σχεδιαστεί με ειδικές τιμές οι οποίες εκλαμβάνονται από το μέσο μηνιαίο μισθό ενός εργαζόμενου στην πΓΔΜ. Μια οικογένεια με τέσσερα μέλη χρησιμοποιεί το 28 τοις εκατό του μέσου μισθού, ενώ το ποσοστό αυτό πέφτει όταν τα μέλη της οικογένειας είναι λιγότερα.

Οι οικογένειες ζουν με έντονο κοινωνικό άγχος αφού προγραμματίζουν τα χρήματα που θα λάβουν να καλύψουν πρώτα  τα φάρμακα, τα απαραίτητα προς το ζειν και τις ανάγκες των παιδιών τους.

Ο εμπειρογνώμονας περί των οικονομικών υποθέσεων Χαμίντ Αλί, δήλωσε ότι ο νυν πρωθυπουργός Νίκολα Γκρούεφσκι δεν ενδιαφέρεται για την κοινωνική κατάσταση των πολιτών και όλα τα κακά έργα του παρελθόντος μεταφέρονται  στις πλάτες των πολιτών.

«Η μεγαλύτερη ειρωνεία είναι ότι κάνει δαπάνες  για να δημιουργήσει γλυπτά και  προτομές για ιστορικά θέματα, ενώ δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι πολίτες της χώρας», δήλωσε ο καθηγητής του Πανεπιστημίου του Τέτοβο, Χαμίντ Αλί, μάλιστα ο καθηγητής αυτός έχει προτείνει στην κυβέρνηση ένα οικονομικό σχέδιο για να αλλάξει η κατάσταση αυτή στη χώρα.
--
Πηγή: ina online