Σκόπια: Οι UCKάδες του DUI ζητούν διευθυντικές θέσεις στη νέα κυβέρνηση


Ιούλιος 12, 2011.

Σε πλήρη διαφωνία βρίσκονται το δύο κόμματα των Σκοπίων,  στο σχηματισμό του κυβερνητικού συνασπισμού με το ερώτημα της ‘κατάληψης’ των διευθυντικών θέσεων σε σημαντικούς κυβερνητικούς τομείς.


Το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι επιμένει να τοποθετήσει δικά του άτομα στις διευθυντικές θέσεις των υπηρεσιών ασφαλείας, ενώ στην προτίμηση αυτή,  βρίσκεται ανένδοτο το  σλαβικό κόμμα VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι,  που δεν θέλει να εκχωρήσει στο αλβανικό κόμμα λειτουργίες των δυνάμεων ασφαλείας ή ακόμη και τον έλεγχο των εσόδων του κράτους με την ανάληψη του υπουργείου οικονομίας.

Με την εξέλιξη  της διένεξης αυτής  καθίσταται σίγουρο ότι η σύνθεση της νέας κυβέρνησης είναι απίθανο να γίνει γνωστή πριν από τη λήξη της προθεσμίας, που είναι το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας.

 Επιπρόσθετα το VMRO-DPMNE  δεν έχει επιβεβαιώσει ούτε  έχει αρνηθεί τις πληροφορίες σχετικά με τις υπηρεσίες τις οποίες θα παραχωρήσει στο αλβανικό κόμμα DUI.

Η αισιοδοξία που εκφράστηκε κατά την έναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο κομμάτων δεν επιβεβαιώνει ότι οι υποθέσεις της Χάγης, η κατάσταση των βετεράνων του UCK, η προώθηση της αλβανικής γλώσσας και των συμβόλων, θα αποτελέσουν μέρος ενός προγράμματος της κυβέρνησης και θα ενταχθούν στην συμφωνία μεταξύ του Αχμέτι και του Γκρούεφσκι.

Το DUI, εξάλλου, αρνήθηκε να εξηγήσει γιατί θεωρεί τόσο σημαντική τη διαχείριση των τίτλων χαρτοφυλακίων ή  τη διαχείριση κάποιων υπηρεσιών της αστυνομίας και του στρατού.

Σύμφωνα με τον Βλαγκόγια Μάρκοφσκι/ Благоја Марковски, ειδικού σε θέματα ασφάλειας, εάν το DUI δεν καταλάβει μια διευθυντική – υπουργική- θέση στον τομέα της ασφάλειας, ο Αχμέτι θα δεχθεί μεγάλη πίεση από τους πρώην διοικητές του UCK.

«Πιστεύω ότι ο Αχμέτι δέχεται μεγάλη πίεση από τους πρώην διοικητές του UCK για να καταλάβει περισσότερες θέσεις στην πίτα του τομέα κρατικής ασφάλειας. Οι διοικητές αυτοί  θέλουν να αποδείξουν  ότι δεν είναι ικανοί μόνο σε μια πολεμική περίοδο αλλά και στη διατήρηση της ειρήνης. Δεν είναι σύμπτωση που οι Ραφίζ  Αλίτι/ Рафиз Алити και ο Χαζμπί Λίκα/Хазби Лика, βρίσκονται στις κοινοβουλευτικές λίστες. Αν αυτοί δεν ενταχθούν κάπου το DUI ενδέχεται να έχει σοβαρό πρόβλημα αφού πρέπει να δικαιολογήσει τον αποκλεισμό τους από την κυβερνητική  λίστα».

--
Πηγή: Дневник