Οι νέοι Έλληνες- η ‘γενιά των 700’



Αύγουστος 31, 2011.

Η λεγόμενη «γενιά των 700» είναι η γενιά η οποία έχει καλή εκπαίδευση, αλλά λαμβάνει μόνον τον κατώτατο μισθό των 700 ευρώ. Δεν έχουν άλλα χρήματα αν και χρειάζονται για να ζήσουν περισσότερα. Και τη βοήθεια που είχαν από τους γονείς, την έχουν χάσει.
Ο 28χρονος Παναγιώτης Τσατσακλάς εργάζεται σε ένα μεγάλο γραφείο ενός μεγάλου φορέα παροχής υπηρεσιών. Φυσικά δεν μπορεί να περιμένει πολλά χρήματα από την εργασία του.


« Τα 700 Ευρώ δεν είναι ο καλύτερος μισθός αλλά είμαι πολύ ευχαριστημένος που έχω την εργασία μου», δηλώνει ο νεαρός.
Στις 14 ώρες που λείπει από το σπίτι του, τις τρεις ώρες του μεσημεριού το μαγαζί που δουλεύει είναι κλειστό για να ανοίξει λίγο αργότερα. Για να σκοτώσει το χρόνο του τρίωρου κάθεται με φίλους του, σε καφετέριες του κέντρου της Αθήνας. Η συζήτηση είναι δύσκολο να ξεφύγει από το θέμα της χειρότερης οικονομικής κρίσης της Ελλάδας, για τις κακές συνθήκες εργασίας και τις χαμηλές αμοιβές.
«Ζούμε για να δουλεύουμε»
«Ψάχνω για δουλειά στο εξωτερικό», λέει ο Παναγιώτης. «Ως πτυχιούχος μηχανικός στο Κατάρ και το Αμπού Ντάμπι θα μπορούσα να κερδίσω 2.000 ευρώ σύν τη δωρεάν διαμονή. Εδώ με την ίδια εργασία παίρνω μόνο 600 ευρώ».
Στη συζήτηση παρεμβαίνει και ο 30χρονος Νίκος Μπουρμπούλιας, με πτυχίο στα Οικονομικά.
« Ζούμε μόνο για να δουλεύουμε. Να επιβιώνουμε, δεν υπάρχει ποιότητα ζωής. Αν έχει κανείς και οικογένεια με δύο παιδιά και εργάζεται από το πρωί μέχρι το βράδυ δεν έχει καθόλου χρόνο για την οικογένειά του ή ακόμη και τον εαυτό του. Δεν μπορούμε να βγούμε έστω μια φορά την εβδομάδα. Δυστυχώς ζούμε για την εργασία».
Τον Αύγουστο η ζωή στην Αθήνα ήταν χαλαρή. Το περασμένο μήνα, όμως, ο Αντώνης Μοναχός μαζί με τη φίλη του διαμαρτυρήθηκε με χιλιάδες άλλους Έλληνες κατά των μέτρων λιτότητας της κυβέρνησης:
« Δεν είναι δυνατόν να πληρώνω υψηλότερους φόρους από έναν οποιοδήποτε γιατρό της ακριβής περιοχής του Κολωνακίου, εδώ, όμως, τίποτε δεν λειτουργεί σωστά για κανέναν. Δεν υπάρχει ένας πολιτικός που να σου εμπνέει εμπιστοσύνη. Έχουμε διαμαρτυρηθεί επειδή για την ‘γενιά των 700 ευρώ’ υπάρχει τεράστια ανεργία», είπε ο Αντώνης.

Χωρίς προοπτική
Το πρόβλημα είναι γνωστό και την Ραλού Σαντοριναίου και το φίλο της τον Αντώνη. Πήραν δάνειο για να επισκευάσουν το μικρό διαμέρισμά τους και μετά από λίγο ο Αντώνης ήταν μπήκε στην ανεργία.
«Είναι πολύ δύσκολα, εγώ δεν πάω πουθενά, τρώμε μόνο τα απαραίτητα. Ούτε έχουμε βοήθεια από τους γονείς μας. Τους έχουμε χάσει…».
--
Πηγή: Bulgaria news-Deutsche Welle | 08.30.2011 10:13:00