Διεθνής Διαφάνεια: Η Αλβανία και η Ινδία στην ίδια θέση διεφθαρμένων χωρών




Αύγουστος 31, 2011.

Τίρανα.

«Παρά τις υποσχέσεις της κυβέρνησης ή τις δηλώσεις της για πόλεμο κατά της διαφθοράς, έπεσε σαν βόμβα η έκθεση της «Διεθνούς Διαφάνειας» κατά της χώρας μας .
»Η Αλβανία είναι μεταξύ των χωρών με την υψηλότερη διαφθορά στον κόσμο.
Η χώρα μας κατατάσσεται στην 87η  θέση, όσο είναι και η Ινδία, η οποία έχει κατέβει στον κατάλογο σημαντικά κατά τα τελευταία δύο χρόνια», σημειώνει χαρακτηριστικά το αλβανικό πρακτορείο ‘ΑΜΑ’.


Η δήλωση αυτή έγινε από έναν από τους επικεφαλής της πληροφορικής τον Jan Lokpal Bill. Είμαστε από τις χώρες οι οποίες αδιαφορούν για τη διαφθορά και υπάρχουν καταγγελίες σε όλους σχεδόν τους τομείς καθώς και στα θεσμικά όργανα.

«Υπάρχει μια αποδυνάμωση της καταπολέμησης της διαφθοράς στις χώρες αυτές με την πολιτική που ασκείται από τις κυβερνήσεις τους», σημειώνει ο Jan Lokpal Bill, «και εδώ, στις πραγματικές  περιπτώσεις δωροδοκίας ή διαφθοράς βρίσκονται και τα προβλήματα της Αλβανίας».

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις διαφθοράς στη δημόσια διοίκηση, όπως αντιμετωπίζουν οι χώρες με τον υψηλότερο δείκτη διαφθοράς και αυτό που επισημαίνεται είναι ότι η μεσαία τάξη αποδυναμώνεται συνεχώς οικονομικά», αναφέρει η έκθεση.

Στην Ινδία, για παράδειγμα,  εμφανίστηκε το Κίνημα κατά της Διαφθοράς με διαμαρτυρίες ακτιβιστών. Στη χώρα αυτήν πάρχουν πολλά παραδείγματα διαφθοράς σε κρατικές υπηρεσίες: Στα σύνορα, στα λιμάνια, στα αεροδρόμια, στις φυλακές, στην Αστυνομία, τους τοπικούς δήμους, όπου έχουν σημειωθεί αμέτρητες καταγγελίες για δωροδοκία.

Στο επίπεδο αυτό αναφέρεται και η Αλβανία. Ενώ στην  κομμουνιστική Κίνα  που εξακολουθεί να υπάρχει διαφθορά και δωροδοκία, βρίσκεται στην 78 θέση, δέκα βαθμούς υψηλότερα από την Αλβανία.
--
Πηγή: ΑΝΑ-news