«Η κατάσταση στη Λιβύη θα μπορούσε να μοιάζει με τα Βαλκάνια»



Αύγουστος 27, 2011.
Ουάσιγκτον.(AP)

Η  σημερινή κατάσταση στη Λιβύη, με τις ΗΠΑ και τους δυτικούς συμμάχους της,  θα μπορούσε, κάπως, να συγκριθεί με την κατάσταση  των Βαλκανίων, όπως ήταν πριν δέκα χρόνια,  μετά την πτώση του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δήλωσε  ο Αμερικανός πολιτικός αναλυτής Μπρους Φιν.


Σε συνέντευξή του στην «Voice of America» ο Φιν, δήλωσε ότι αν το Ενδιάμεσο Εθνικό Συμβούλιο δεν αποκαταστήσει γρήγορα την τάξη και την ειρήνη στη χώρα, θα αναγκαστούν οι ΗΠΑ και οι δυτικοί σύμμαχοι να παραμείνουν στη χώρα και αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει αγανάκτηση και δυσαρέσκεια στον τοπικό πληθυσμό.

«Με βάση την ιστορική εμπειρία, χώρες που δεν έχουν δημοκρατική παράδοση,  όπως η Λιβύη, που δεν γνωρίζουν το κράτος δικαίου, τους θεσμούς της δημοκρατίας, την ελευθερία του λόγου, το ανεξάρτητο δικαστικό σώμα, είναι πιθανόν επί μια μακρά περίοδο η μετά Καντάφι εποχή,  να παρουσιάσει κατάσταση παρόμοια με τη Σομαλία, παρά με μια δυτική δημοκρατική χώρα», δήλωσε ο Fine.

Ωστόσο, ο κύριος λόγος, για τη διαίρεση και μια πιθανή σύγκρουση, σύμφωνα με τον αμερικανό αναλυτή, θα είναι το πετρέλαιο, για το ποιος θα έχει μεγαλύτερο όφελος από αυτό.
--
Πηγή: Beta- Србија