«Οι Σερβικές μυστικές υπηρεσίες διαχειρίζονται το βόρειο Κοσσυφοπέδιο»


Αύγουστος 27, 2011.

«Εκπρόσωποι της διεθνούς κοινότητας στο Κοσσυφοπέδιο, για ακόμη μια φορά, προσπαθούν να αποσταθεροποιήσουν τη νότια σερβική επαρχία», γράφει η σερβική εφημερίδα ‘Αλό’.

Μετά την δημοσιοποίηση  των διαβαθμισμένων νατοϊκών εγγράφων, σύμφωνα με τα οποία προσωπικότητες από το βορρά είναι εγκληματίες πολέμου και ηγέτες του οργανωμένου εγκλήματος, πρώην ανώτεροι αξιωματούχοι της UNMIK έχουν δημοσιοποιήσει ένα έγγραφο σχετικά με τις εικαζόμενες δραστηριότητες της Σερβικών Μυστικών  Υπηρεσιών,  MUP και BIA, στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου από το Ιούνιο του 1999.


Το έγγραφο σχετικά  με τις δραστηριότητες των υπηρεσιών ασφαλείας  της Σερβίας, με την κωδική ονομασία «Πανδώρα»/ „Pandora“, δόθηκε στη δημοσιότητα χθες στις ειδήσεις της  ηλεκτρονικής πύλης του Κοσσόβου» lajmeshqip.com». Προβάλλει η UNMIK την παράνομη λειτουργία των μυστικών υπηρεσιών της Σερβίας και επισημαίνει ότι αυτή είναι παραβίαση του ψηφίσματος 1244 του ΟΗΕ.

Το έγγραφο είναι γεμάτο από πληροφορίες για τις σερβικές υπηρεσίες, την διεύθυνσή τους στο Κοσσυφοπέδιο, ακόμη  και τον τύπο του οπλισμού τον οποίον έχουν.

Το έγγραφο αναφέρει ότι μετά την απόσυρση του στρατού  και της αστυνομίας της Σερβίας, το Ιανουάριο του 1999, το σερβικό Υπουργείο Εσωτερικών βρήκε έναν τρόπο για να οργανωθεί  και να λειτουργήσει ελεύθερα  στο έδαφος του Κοσσυφοπεδίου.

Σύμφωνα με το φάκελο «Πανδώρα» όλες οι δομές ασφαλείας της Σερβίας στο Κοσσυφοπέδιο κατέχουν παράνομα μεγάλες ποσότητες όπλων και εκρηκτικών και είναι πάντα έτοιμοι να πραγματοποιήσουν επιθέσεις μέσα από τις ομάδες μάχης των δομών τους.


«Απευθυνθήκαμε», γράφει η ‘Αλό’, «στον Οργανισμό Ασφάλειας Πληροφοριών (BIA) για να τους ρωτήσουμε αν γνώριζαν σχετικά με τα δημοσιεύματα».

Η BIA γνώριζε για την ύπαρξη και τη δημοσίευση των διαβαθμισμένων εγγράφων «Πανδώρα» της UNMIK, το χαρακτήρισε ως ασαφές και ανακριβές και  δεν θέλησε να το σχολιάσει.

--
Πηγή: ‘Alo!’ -Србија