“Weekly Standard” : Οι Μουσουλμάνοι Σκοπίων αντιμέτωποι με τον Ισλαμικό Ριζοσπαστισμό


Τζαμί αραβικού στυλ

Αύγουστος  22, 2011.

Τα Σκόπια δημιουργούν χώρο για την εισροή  αραβικών χρημάτων και ιδεολογιών που προωθούνται στις Ισλαμικές Κοινότητες, αναφέρει  στην τελευταία έκδοσή του το συντηρητικό εβδομαδιαίο περιοδικό ‘Weekly Standard’.


Η πολιτική σύγκρουση μεταξύ της Ορθόδοξης πλειοψηφίας και της μουσουλμανικής των Αλβανών, δημιουργεί ένα πρόσφορο έδαφος για τα ριζοσπαστικά κινήματα των βαχαμπιστών των  Βαλκανίων.

Το περιοδικό αναφέρει ότι το νέο τζαμί που ανεγέρθη είναι αραβικού στυλ, απορρίπτει την παραδοσιακή οθωμανική αρχιτεκτονική και προσθέτει ότι το επίσημο Ισλάμ στα Σκόπια συμφωνεί με τους Ουαχαμπιστές και είναι εχθρικό προς τους παραδοσιακούς σουφιστές.

Ως παράδειγμα αναφέρει τον Teqe/ Τεκέ στο Τέτοβο, μια υπόθεση που όπως ισχυρίζεται το έντυπο αυτό,  έχει αναφερθεί στις εκθέσεις του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Το έγγραφο υποστηρίζει ότι ο μετριοπαθής Τεκές των Σουφιστών στο Τέτοβο βρισκόταν σε πολιορκία από τους βαχαμπιστές, ενώ η Ισλαμική Κοινότητα Σκοπίων αντιτίθεται  στην αναγνώριση αυτής της μουσουλμανικής τάξης.

Η “Weekly Standard” υποστηρίζει ότι οι ισλαμιστές φονταμενταλιστές εμπνέονται από τις αραβικές ιδέες περί Ισλάμ, καθώς προσπαθούν να εξαλείψουν  την παράδοση των μετριοπαθών μουσουλμάνων Αλβανών.

Για να γιορτάσουν, εξάλλου,  την πυρκαγιά του Τεκέ του Τέτοβο που σημειώθηκε το Δεκέμβριο του 2010, όπως γράφει το αμερικανικό έντυπο, ορίστηκε η 3η Αυγούστου γιορτή στο Τέτοβο από το Φόρουμ Νεολαίας της Ισλαμικής Οργάνωσης, που έχει ιδρυθεί το 2000.

Στο συνέδριο της Νεολαίας αυτής,  μίλησε ο Χάνι Ραμαντάν, αδελφός του ιδρυτή της γνωστής σχολής ‘Ταρίκ Ραμαντάν’ που πριν από 9 χρόνια συγκλόνισε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη σε συνέντευξή του στην παρισινή Le Monde,  ισχυριζόμενος ότι ο καθένας που διαπράττει μοιχεία πρέπει να λιθοβολείται.

Με τον ερχομό  των αδελφών Ραμαντάν, τα οποία αδέλφια έχουν διωχθεί  από τις ελβετικές αρχές για προώθηση των ριζοσπαστικών θρησκευτικών ιδεών  τους, βρέθηκαν αντιμέτωποι με οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα , ιδίως μετά το κάψιμο του Τεκέ των σουφιστών στο Γκόστιβαρ.

Και αυτό θα πρέπει να σταθεί ως  προειδοποίηση ότι οι Αλβανοί μουσουλμάνοι είναι ευάλωτοι στην επίδραση των ριζοσπαστικών ισλαμικών κινημάτων, όπως σημειώνει το περιοδικό “Weekly Standard” στην ανάλυσή του για το ριζοσπαστικό Ισλάμ στα Βαλκάνια.
--
Πηγή: Канал 5