«Ψηφίστηκε η ανέγερση του πρώτου τζαμιού στην Αθήνα»


Σεπτέμβριος 9, 2011.

Μετά από μακρόχρονη διαμάχη και διλήμματα  θα κατασκευαστεί στην ελληνική πρωτεύουσα, στην Αθήνα, μια πόλη όπου ζουν περίπου 800.000 μουσουλμάνοι, ο πρώτος μουσουλμανικός τόπος λατρείας.

Η ελληνική πλειοψηφία του κοινοβουλίου – ψήφισαν υπέρ 198 από τους 300 βουλευτές- εξέδωσε απόφαση για την ανέγερση του πρώτου τεμένους της μουσουλμανικής κοινότητας, μέλη της οποίας ζητούν την ανέγερσή του εδώ και πολλά χρόνια.

Εκτιμάται ότι στην ελληνική πρωτεύουσα υπάρχουν τώρα περίπου 800 χιλιάδες μουσουλμάνοι, νόμιμοι και παράνομοι μετανάστες προερχόμενοι από ασιατικές και αραβικές χώρες αλλά και από τη γειτονική Αλβανία.


Στο βόρειο τμήμα της χώρας, στη Θράκη, η μουσουλμανική μειονότητα έχει περίπου 100 χιλιάδες μέλη και σε αυτό το τμήμα της χώρας, έχουν τους δικούς τους τόπους λατρείας.

Η απόφαση για την ανέγερση του τζαμιού υποστηρίχθηκε από όλα τα μεγάλα κόμματα της δεξιάς και της αριστεράς. Εναντίον τάχθηκε ένα μικρό λαϊκίστικο κόμμα, ΛΑΟΣ,  του οποίου ο ηγέτης του, Γιώργος Καρατζαφέρης, είπε ότι η κυβέρνηση ‘παίζει με τη φωτιά’ και ότι το νέο τζαμί στην Αθήνα θα είναι ένα «εργοστάσιο της τρομοκρατίας».

Η Ελλάδα βρίσκονταν σχεδόν τέσσερις αιώνες υπό της κυριαρχίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,  αλλά όλα τα τζαμιά και τα άλλα ισλαμικά σύμβολα απομακρύνθηκαν από την χώρα μετά από την απελευθέρωση της χώρας κατά τον 19ο αιώνα.

Το νέο τζαμί θα κοστίσει € 15 εκατομμύρια και θα κατασκευαστεί στην περιοχή του Βοτανικού της πρωτεύουσας, με τρόπο ώστε να ταιριάζει με την τοπική αρχιτεκτονική και να μην προκαλεί τους πιστούς της Ορθοδοξίας που αντιτίθενται στην κατασκευή του.

Η Ελλάδα η οποία έχει πληθυσμό πάνω από δέκα εκατομμύρια κατοίκους, το 95 τοις εκατό είναι Ορθόδοξοι.

--
Πηγή: Tanjug