Τα σκληρά παζάρια της Τουρκίας για τη Μέση Ανατολή


Σεπτέμβριος 21, 2011.
Η Τουρκία βάζει τα αυγά της-  από την Κύπρο έως τις σχέσεις της με το Ισραήλ και το Ιράν- σε ένα καλάθι,  για να το χρησιμοποιήσει στις διαπραγματεύσεις της με την Ουάσιγκτον και την Τεχεράνη, λέει ο Yusuf Kanli, δημοσιογράφος της Hurriyet Daily News.

Η Τουρκία περιμένει να προχωρήσει η συμφωνία για την φιλοξενία του συστήματος των νατοϊκών ραντάρ, την οποία υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα. Η Ουάσιγκτον έχει πιέσει την Τουρκία για μια άμεση απόφαση και εκτέλεση.


Θωρείται ότι η τελική απόφαση θα ληφθεί μετά την συνάντηση του Τούρκου πρωθυπουργού με τους προέδρους των ΗΠΑ και του Ιράν στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών  στη Νέα Υόρκη.

Ο δημοσιογράφος  Yusuf Kanli σημειώνει ότι ο Τούρκος πρωθυπουργός,  Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν,  έχει βάλει προφανώς όλα τα αυγά  του σε ένα καλάθι.

Στα θέματα που θα συζητηθούν  περιλαμβάνεται η Κύπρος, οι σχέσεις με το Ισραήλ και οι υποψίες του Ιράν για τις βρώμικες βόμβες με στόχο το Ισραήλ και τις δυτικές χώρες.

Και γνωρίζει – ο Ερντογάν- πώς να παζαρεύει με τον αμερικανό πρόεδρο και τον Ιρανό πρόεδρο με αυτό το καλάθι.


Η Τουρκία προσπαθεί να επεκτείνει την πολιτιστική επιρροή της στην περιοχή της Μέσης Ανατολής, πολλά κράτη από τα οποία ανήκαν στην πρώην Οθωμανική Αυτοκρατορία, σημειώνει ο Kanli.


Και τους τελευταίους μήνες, η παρούσα τουρκική κυβέρνηση έχει μετατρέψει την πολιτιστική επιρροή σε πολιτική επιρροή.

Η Τουρκία σφυρηλατεί ακόμη στενότερες σχέσεις δημιουργώντας τελωνειακές ενώσεις με τις χώρες της Μέσης Ανατολής, ως εναλλακτικές λύσεις στους δυτικούς εταίρους.

Καθώς οι ΗΠΑ πιέζουν  για την επέκταση του αντιπυραυλικού συστήματος  των νατοϊκών ραντάρ στην Τουρκία, για το οποίο λέγουν ότι θα προστατεύσει την Ευρώπη από επιθέσεις του Ιράν και της Βόρειας Κορέας, ο τουρκικός λαός πιστεύει ότι τα ραντάρ είναι ένα μέτρο για μια πιθανή ιρανική επίθεση  εναντίον του Ισραήλ, σημειώνει ο Kanli.

«Πολύ κόσμος σκέφτεται ότι αυτό είναι ένα προϊόν για την ασφάλεια του –αντιπαρατιθέμενου-  Ισραήλ έναντι του Ιράν».

Κατά κάποιο τρόπο, δηλαδή,  η Τουρκία βρίσκεται σε μια πολύ κωμική θέση,  τονίζει ο δημοσιογράφος.

 «Από τη μια πλευρά έχουμε υποβαθμίσει τις διπλωματικές σχέσεις μας σε επίπεδο γραμματέα  με το Ισραήλ, ενώ από την άλλη πλευρά σκεφτόμαστε σοβαρά να υπογράψουμε ένα μνημόνιο κατανόησης για την εγκατάσταση του συστήματος ραντάρ που θα προστατεύει το Ισραήλ από το έδαφός μας».


--
Πηγή: RT