“ Η Τουρκία επιδιώκει να σφυρηλατήσει ισχυρούς δεσμούς με την Αραβική Άνοιξη”

 Αιγύπτιοι διαδηλωτές καίνε τη σημαία της ισραηλινής πρεσβείας στο Κάιρο

Σεπτέμβριος 10, 2011.

Τη Δευτέρα ο Τούρκος πρωθυπουργός, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα ξεκινήσει μια περιοδεία στη λεγόμενη ‘Αραβική Ανοιξη’, ήτοι, την Τυνησία, τη Λιβύη και την Αίγυπτο, σε μια προσπάθεια να σφυρηλατήσει ισχυρότερους δεσμούς, καθ’ ην στιγμή οι σχέσεις της με το Ισραήλ έχουν παγώσει, εξαιτίας της διαμάχης για  τον ‘στολίσκο της ελευθερίας’.


Η επίσκεψη του Ερντογάν στην Αίγυπτο έρχεται εν μέσω μια έντονης εσωτερικής κατάστασης στη χώρα,  που προκαλεί ανησυχία, όπως ανακοινώθηκε από το Κάιρο, μετά την εισβολή διαδηλωτών στο κτίριο της πρεσβείας του Ισραήλ και τη σύγκρουση με την αστυνομία προκαλώντας την εκκένωση και την καταστροφή της πρεσβείας.

Ο Ερντογάν έχει αποκτήσει δημοτικότητα στον αραβικό κόσμο εξαιτίας της σθεναρής στάσης του κατά του εβραϊκού κράτους και ζήτησε στενότερους οικονομικούς και στρατιωτικούς δεσμούς με τους νέους κυβερνήτες της Αιγύπτου, ενώ συγχρόνως η Τουρκία διαμορφώνεται σε έναν ολοένα και πιο σημαντικό περιφερειακό παίκτη.

Ένθερμος υποστηρικτής των Παλαιστινίων, ο Ερντογάν ήρθε αντιμέτωπος με το προηγούμενο καθεστώς της Αιγύπτου, το οποίο διατηρούσε πιο συγκρατημένη στάση προς το Ισραήλ και το παλαιστινιακό ζήτημα.


--
Πηγή: Агенция "Фокус"