Σέρβος οικονομολόγος: «Ελληνική πτώχευση- ένα βραχυχρόνιο σοκ με μακροπρόθεσμο όφελος»



Σεπτέμβριος 22, 2011.

«Η πιθανή πτώχευση της Ελλάδας θα μπορούσε να προκαλέσει βραχυπρόθεσμες διαταραχές και στη Σερβία αλλά οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις θα είναι διαφορετικές- όχι κατ’ ανάγκη αρνητικές», δήλωσε ο οικονομολόγος της Παγκόσμιας Τράπεζας Ντούσαν Βούγιοβιτς/Dušan Vujović (δεξιά).

Σε περίπτωση πτώχευσης της Ελλάδας και η Σερβία θα υποστεί ένα βραχυπρόθεσμο σοκ. Οι ελληνικές τράπεζες θα έπρεπε να έχουν τη δυνατότητα διάθεσης  επιπλέον κονδυλίων στη Σερβία για να μην παρουσιάσουν πρόβλημα, δήλωσε ο Βούγιοβιτς στο  πρακτορείο Τανγιούγκ/Tanjug.

Θα πρέπει να διευκρινιστεί πώς αυτές οι τράπεζες που εμπλέκονται στην κρίση (και δραστηριοποιούνται στη Σερβία) θα αντιδράσουν  στην αγορά και  πως -αν θα αποφασίσουν-  θα διορθώσουν τις θέσεις τους σε αυτήν.


Το ερώτημα που τίθεται είναι αν θα αντέξουν αυτές οι τράπεζες την αποδυνάμωση τους  ή αυτός ο ο οποίος θα τις αναλάβει θα έχει τη δυνατότητα  να αντιμετωπίσει τις οικονομικές δυσκολίες που θα παρουσιαστούν με την αλλαγή της ιδιοκτησίας τους.

Ο Βούγιοβιτς τόνισε ότι η Ελλάδα θα έχει επίπτωση στην αγορά της Σερβίας όχι μόνο ως οικονομικός παράγοντας, αλλά, και ως  χώρα διέλευσης των εμπορευμάτων,  που αυτός ο τομέας θα επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από την κατάσταση που θα επικρατήσει στην Ελλάδα.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αντιμετωπίσει  δυναμικά αυτήν την κατάσταση κρίσης και να δημιουργήσει συνθήκες ώστε να βγει και να προχωρήσει.

 Ένας άλλος τρόπος να βγει από την κρίση είναι να πωλήσει τις ιδιοκτησίες της ή να αποδεχτεί την πτώχευση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι όσα μέτρα και να λάβει δεν θα βοηθήσουν, δήλωσε ο Βούγιοβιτς.

Για παράδειγμα η πτώχευση δεν έχει κατ’ ανάγκη μόνο αρνητικές επιπτώσεις, μπορεί η Ελλάδα να πουλήσει τα λιμάνια της ή μέρος του στόλου της στην Κίνα για την ενίσχυση της διαμετακόμισης στην περιοχή.

Σύμφωνα με τον Βούγιοβιτς οι Έλληνες διστάζουν να πουλήσουν την περιουσία τους και επομένως μιλούν για πτώχευση προκειμένου να αυξήσουν τις πιέσεις για να εφαρμόσουν  αυστηρά μέτρα.
Η πτώχευση θα περιέχει όλα τα μέτρα  για τα οποία μιλούν και δεν έχουν σε αυτά άλλη επιλογή,  θα είναι, πλέον, αναγκαστικά.

Αυτό σημαίνει μείωση των κοινωνικών δαπανών και των μισθών, οι οποίοι είναι σήμερα πάνω από την παραγωγικότητα, αύξηση των φόρων, έξοδος από τη ζώνη του ευρώ και στη συνέχεια υποτίμηση του εθνικού νομίσματος.

Σύμφωνα με τον ίδιο, υπάρχει η καλή θέληση της ΕΕ και μπορούν να προληφθεί ο φόβος ριζοσπαστικών μέτρων και να ενταχθεί σε έναν ενεργό σχέδιο ανάπτυξης. Μέχρι τώρα ότι έχει κάνει δεν είναι αρκετά, είπε ο Βούγιοβιτς.