‘Shekulli’: Η Τουρκία απειλεί την Κυπριακή Δημοκρατία για το πετρέλαιο της Μεσογείου


Σεπτέμβριος 21, 2011.

Στις απειλές της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου και στην ένταση που δημιουργήθηκε στην ανατολική Μεσόγειο με αφορμή την έρευνα  για φυσικό αέριο στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου, αναφέρεται δημοσίευμα της αλβανικής διαδικτυακής πύλης ‘Αιώνας’, προσπαθώντας να παραλληλίσει τη συμφωνία για τα χωρικά ύδατα Αλβανίας –Ελλάδας με τις  πρόσφατες εξελίξεις μεταξύ Ελλάδας, Κύπρου και Τουρκίας.

« Σε μια εποχή που η Ελλάδα επιμένει στην ισχύ της συμφωνίας για τα χωρικά ύδατα με την Αλβανία, η ειρωνεία της τύχης, έφερε την γειτονική χώρα να αντιμετωπίζει την ίδια κατάσταση με την Τουρκία», γράφει η αλβανική Shekulli.


Επί αρκετές εβδομάδες  έχει ανοιχτεί μια συζήτηση ανάμεσα στην Ελλάδα, την Κύπρο και την Τουρκία για την αναζήτηση φυσικού αερίου σε διεθνή ύδατα, ανοικτά των συνόρων της Τουρκίας.

Μέρες πριν, η Κύπρος ανακοίνωσε την έναρξη της έρευνας για φυσικό αέριο σε θαλάσσια περιοχή,  η οποία την διαχωρίζει με την Τουρκία. Για τον σκοπό αυτόν ήρθε σε επαφή με την αμερικανική εταιρεία «Noble Energy».  Η Τουρκία αντέδρασε έντονα για τα σχέδια των Ελληνοκυπρίων και επεδίωξε τα σταματήσει  μέχρι να καταλήξουν τα δύο μέρη σε συμφωνία για την υφαλοκρηπίδα.

Η Τουρκία προέβη σε έντονες απειλές τόσο από τον πρωθυπουργό της όσο και από τους υπουργούς της κυβέρνησης της.

Όταν η  Κύπρος επέμενε στα δικαιώματά της  και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να  αρχίσει  έρευνες, οι Τούρκοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι εργασίες αυτές θα επιτηρούνταν  από πολεμικά πλοία της.

Σύμφωνα άλλωστε με δηλώσεις του Τούρκου πρωθυπουργού Ρατζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ο τουρκικός στρατός θα παρακολουθεί  από κοντά, τις εξελίξεις  που γίνονται στην 
ανατολική Μεσόγειο.

Νωρίτερα, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Ιλντίζ Τάννερ, δήλωσε ότι ο τουρκικός στόλος θα συνοδεύει  τις έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη θάλασσα.

Οι εντάσεις έγιναν ισχυρότερες όταν η Κύπρος συνήψε συμφωνία με την αμερικανική εταιρία, που, ήδη, δραστηριοποιείται από το 1998 στις ακτές του Ισραήλ.


--
Πηγή: Shekulli