Sitel: «Η Ουάσιγκτον γνώριζε για το ελληνικό βέτο ένα χρόνο πριν τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου»


Σεπτέμβριος 10, 2011.
Ένα χρόνο πριν από τη Σύνοδο του Βουκουρεστίου, η Ουάσιγκτον γνώριζε ότι η Αθήνα ετοιμάζεται να ασκήσει βέτο στην ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ.

Ο Αμερικανός  πρέσβης στην Ελλάδα, Τσάρλς Ράις, ενημέρωσε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ  ότι η Αθήνα θα ασκήσει πίεση στη διαδικασία διεύρυνσης με τον αποκλεισμό της ένταξης των Σκοπίων.

Μια τέτοια κίνηση έκανε και προσωπικά και η Ντόρα Μπακογιάννη ενημερώνοντας την κυβέρνηση Μπους.

«Η υπουργός Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη κατά την επίσκεψή της στην Ουάσιγκτον το Μάρτιο (αν και δεν αναφέρεται ρητά) παρακάμπτοντας την ενδιάμεση συμφωνία, ανέφερε ότι η Ελλάδα δεν θα είναι σε θέση να επικυρώσει την ένταξη της FYROM στο ΝΑΤΟ, εάν το θέμα του ονόματος δεν θα έχει επιλυθεί μέχρι τότε».


Μια άλλη επιστολή που απέστειλε ο αναπληρωτής βοηθός γραμματέας, Thomas Countryman, αποκαλύπτει ότι ο Κώστας Καραμανλής, προσπάθησε να πιέσει τα Σκόπια να αλλάξουν την ονομασία τους.

«Ο Καραμανλής είναι έτοιμος να ασκήσει βέτο, αν η Ελλάδα δεν λάβει υποστήριξη από τη Συμμαχία. Αυτήν την απειλή πρέπει να τη λάβει σοβαρά  υπόψη η Ουάσιγκτον», έγραψε ο Κάντριμαν.

Η Αθήνα,  στο Βουκουρέστι είδε τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ως μια ευκαιρία για να τονίσει στην Κυβέρνηση Μπους,  ότι έκανε στρατηγικό λάθος με την αναγνώριση των Σκοπίων με το συνταγματικό τους όνομα.

Σύμφωνα, επίσης με τα τηλεγραφήματα του 2007, η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα δραστηριοποιήθηκε ενεργά για την πρόληψη του αποκλεισμού των Σκοπίων από την Ελλάδα. Μάλιστα, τον Ιανουάριο, είχαν σκοπό να  την πιέσουν την Αθήνα, ότι θα εντάξουν τα Σκόπια με το συνταγματικό τους όνομα, μια κίνηση την οποία οι Έλληνες φοβόντουσαν.

Αυτά είναι μόνον μερικά από τα πολλά εμπιστευτικά έγγραφα που δημοσιοποιήθηκαν από το Wikileaks τα οποία επιβεβαιώνουν  ότι στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ, ο νότιος γείτονάς μας παραβίασε την Ενδιάμεση Συμφωνία.


Πηγή: Sitel