“Τα Σκόπια βλέπουν ως εχθρό την Ευρωπαϊκή Ένωση”


Οκτώβριος 30, 2011.

«Οι διαδοχικές επιστολές των διάφορων οργανώσεων της πΓΔΜ, συμπεριλαμβανομένων της «Μακεδονικής Ορθοδόξου Εκκλησίας» και της «Μακεδονικής Ακαδημίας Τεχνών και Επιστημών», που εστάλησαν στον Ευρωπαίο Επίτροπο, Στέφαν Φούλε, με το πρόσχημα ότι δεν συμπεριλαμβάνονταν η ονομασία «μακεδονική» στη σλαβική γλώσσα, αντικατοπτρίζουν την τάση του σλαβικού πληθυσμού της χώρας να βλέπει ως εχθρό την Ευρωπαϊκή Ένωση», γράφει η αλβανική «Λάιμ Πρες» των Σκοπίων.


Ο πολιτικός  αναλυτής Albert Musliu, επισημαίνει ότι αυτή η τάση του καθορισμού της ΕΕ ως εχθρού δεν είναι μόνον από τις παρούσες επιστολές προς τον Στέφαν Φούλε αλλά και από εκπομπές της σκοπιανής τηλεόρασης.

«Δεν υπάρχουν μόνο οι επιστολές προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο αλλά υπάρχουν  και  συναυλίες που οργανώθηκαν για το σκοπό αυτό και μεταδίδονται από τις τηλεοράσεις, όπως το κανάλι MTV, αλλά και διάφορα άλλα μικρότερα  σλαβικά κανάλια που αναμασούν «τις πικρές εμπειρίες των Βαλκανικών Πολέμων» όπου η Ευρώπη,  παρουσιάζεται ως εχθρός των Σκοπίων.

«Αυτή είναι μια τάση του σλαβικού πληθυσμού, η οποία είναι πολύ ενοχλητική» θα σημειώσει ο Μουσλίου στην αλβανική εφημερίδα των Σκοπίων και τα τονίσει: «Τα Σκόπια δεν είναι ένα ομοιογενές κράτος».

«Στις αλβανικές τηλεοπτικές εκπομπές αυτή η εχθρότητα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παρουσιάζεται. Έτσι, παρατηρείται , με την αυξανόμενη εχθρότητα προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, ένα χάσμα μεταξύ των δύο μεγάλων κοινοτήτων της χώρας, της σλαβικής και της αλβανικής. Οι Αλβανοί έχουν σαφώς διατυπώσει τη θέση τους προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και μόνον ο σλαβικός πληθυσμός διακατέχεται από αρνητικές τάσεις προς αυτήν», είπε.

Σύμφωνα με τις επιστολές που απεστάλησαν στον Ευρωπαίο Επίτροπο, υπάρχει η πιθανότητα να μετακινηθεί το ενδιαφέρον της έκθεσης της ΕΕ για την πΓΔΜ.
«Η έκθεση επικεντρώνεται αυτή τη φορά όχι μόνο στο όνομα, αλλά και στις επισημάνσεις ότι είναι δυνατόν να χάσει η χώρα τις ενδεχόμενες διαπραγματεύσεις. Η έκθεση, αν και περιέχει, αισιόδοξες προοπτικές εντούτοις η πρόοδος δεν είναι επαρκής», δήλωσε ο Μοσλίου.

Μέχρι στιγμής από διάφορους φορείς έχουν αποσταλεί προς Ευρωπαίο Επίτροπο, τουλάχιστον 15 επιστολές.

--
Πηγή: Lajm Press