Η εκλογή του νέου προέδρου της Βουλγαρίας και τα ρωσικά σχόλια



Οκτώβριος 31, 2011.

«Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας,  κατ’ ουσίαν,  εξέλεξε τον πρόεδρο της χώρας. Με αυτό το δεδομένο η Σόφια ενδέχεται να παραιτηθεί από μια σειρά κοινών σχεδίων που είχε προγραμματίσει με τη Μόσχα», σημειώνει η ρωσική εφημερίδα «Kommersant».

Ο φιλο –δυτικός υποψήφιος Ρόζεν Πλεβνέλιεφ εξελέγη ο επόμενος πρόεδρος της Βουλγαρίας.

Οι ειδικοί φοβούνται ότι ο νέος αρχηγός του κράτους θα επικεντρώσει το ενδιαφέρον 


του στην πλήρη συνεργασία της Βουλγαρίας με τη Δύση και θα θάψει οριστικά τα μεγάλα έργα που προγραμματίζει η Ρωσία στη χώρα και αυτά είναι: «Η κατασκευή του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε» καθώς και το “Νότιο Ρεύμα”/ “Южен поток”.
Μάλιστα ο Πλεβνέλιεφ διαβεβαίωσε πρόσφατα ότι δεν προτίθεται να  τα πράξει.
Ωστόσο, παρά τη δημοτικότητα του Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, οι πολιτικοί παρατηρητές εξηγούν ότι η νίκη του έγινε με την υποστήριξη της κυβέρνησης του Μπορίσοφ.
Ο νικητής των προεδρικών εκλογών θεωρούνταν υποψήφιος για πρωθυπουργός και μέχρι πρόσφατα ήταν μέρος του υπουργικού συμβουλίου.
Οι πολιτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι η πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, με επικεφαλής τον Μπόικο Μπορίσοφ και τον Ρόζεν Πλεβνέλιεφ , θα μπορούσε  να επηρεάσει αρνητικά τον αριθμό των ρωσο-βουλγαρικών έργων.
Πάνω από όλα ενδέχεται η ακύρωση  της  κατασκευής του πυρηνικού σταθμού «Μπέλενε» και του αγωγού του «Νοτίου Ρεύματος»/South Stream, έργα που υποστηρίζονται από τον σημερινό αρχηγό του κράτους και σύμμαχου της Ρωσίας, Γκεόργκι Παρβάνοφ.
Ο υποψήφιος του κυβερνώντος κεντροδεξιού κόμματος «Πολίτες για την Ευρωπαϊκή Ανάπτυξη της Βουλγαρίας (ΓΕΡΒ), Ρόζεν Πλεβνέλιεφ, κέρδισε τον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών. Ο νέος πρόεδρος της Βουλγαρίας μέχρι το 2009 ήταν τελείως άγνωστος στο ευρύ κοινό. Συμμετείχε ενεργά στον επιχειρηματικό τομέα της κατασκευής και διαχείρισης ακινήτων, αλλά δεν συμμετείχε στην πολιτική ζωή της Βουλγαρίας, θα σημειώσει η ρωσική εφημερία ‘ Ροσίγσκαγια Γκαζέτα».
Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του νέου προέδρου της Βουλγαρίας που θα προΐσταται του βουλγαρικού κράτους από την αρχή του έτους:
«Η Βουλγαρία δεν θα είναι ποτέ ένας ‘δούρειος ίππος’ για τη Ρωσία προς την Ευρώπη. Θα είμαστε πάντα η πύλη προς την Ευρώπη για τη Ρωσία και για την Ευρώπη, η πύλη προς τη Ρωσία».

-

Πηγή: Агенция "Фокус"