Τουρκία: «Ο κόσμος έχει στραμμένα τα μάτια του στην Ανατολική Μεσόγειο»


Οκτώβριος 10, 2011.

«Ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο, ανακάλυψαν στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου και μέσα στην αυξανόμενη προβολή του διεθνούς Τύπου με τις διάφορες αναλύσεις, διατηρήθηκε το γεγονός αυτό στη θέση της ημερήσιας διάταξης», γράφει το τουρκικό δημοσίευμα και θα συνεχίσει:


Διεθνείς αναλυτές χαρακτηρίζουν την ανακάλυψη ως ένα από τα μεγαλύτερα κοιτάσματα φυσικού αερίου στον κόσμο,  αυτήν, της ανατολικής Μεσογείου, ένα γεγονός που αυξάνει την ένταση στην  ασταθή περιοχή, η οποία επί μεγάλο χρονικό διάστημα έλκει το ενδιαφέρον του κόσμου.

Το αμερικανικό Ινστιτούτο Γεωλογικών Ερευνών στην ιστοσελίδα που αναφέρεται στο τομέα της ανατολικής λεκάνης της Μεσογείου, εκτιμά ότι περίπου 3,5 τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου υπάρχουν στην περιοχή και μπορεί, επίσης, να γίνει άντληση περίπου 1,7 δισεκατομμυρίων βαρελιών πετρελαίου.

Η Credit Suisse Group AG εξέδωσε έκθεση την περασμένη εβδομάδα και αναφερόμενη στο ένα τέταρτο του φυσικού αερίου εκτίμησε ότι θα προσδώσουν στην «Ελληνική Διοίκηση της Κύπρου» περίπου 5 δις δολάρια και η παραγωγή θα μπορούσε να ξεκινήσει όπως διατυπώθηκε το 2016. Η έκθεση της Noble, σχετικά με τα αποτελέσματα των ερευνών, δεν θα μπορούσε να γίνει πριν από το τέλος του επόμενου μήνα.

Μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων Bloomberg, ο Lionel Therond,  ο επικεφαλής  της έρευνας του πετρελαίου και του φυσικού αερίου  της  SBG Securities, μια μονάδας της Standard Bank Group Ltd,  που έχει έδρα στο Λονδίνο, είπε ότι τα ευρήματα δείχνουν αξιόλογα αποτελέσματα «Γι 'αυτό η Κύπρος επιθυμεί να χορηγήσει άδεια εκμετάλλευσης εκτάσεων και να προσελκύσει το ενδιαφέρον από τη βιομηχανία»

Αναδιατύπωση του χάρτη

Ο James Ker-Lindsay εμπειρογνώμονας του London School of Economics της Κύπρου θα πει: «Αυτή τη στιγμή γινόμαστε μάρτυρες αναδιατύπωσης του στρατηγικού χάρτη της Ανατολικής Μεσογείου και αναφερόμενος στην Κυπριακή Δημοκρατία και την Τουρκία είπε ότι θα ζήσει μια ένταση για το φυσικό αέριο αλλά η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ θα έδινε τέλος στη διαμάχη αυτή. Πρόσθεσε ακόμη ότι  οι άνθρωποι πιστεύουν σε τέτοιες περιπτώσεις ότι μπορούν να τις αντιμετωπίσουν, αλλά πολλές φορές τα γεγονότα γίνονται εκτός ελέγχου, όπως σε μια κακή συνήθεια.

Ο Robert O'Daly ανώτερος αναλυτής της Economist Intelligence
Unit, με έδρα το Λονδίνο, πιστεύει ότι μια επιθετική τακτική της Τουρκίας θα ήταν επιβλαβής για την περιοχή και τελικά θα αποφευχθεί μια σύγκρουση, λόγω της ρεαλιστικής εξωτερικής πολιτικής που ακολουθεί ο Ερντογάν, όπως το έχει δηλώσει και ο ίδιος.
 London School of Economics'ten Kıbrıs uzmanı James Ker-Lindsay de, “Şu an Doğu Akdeniz'in stratejik haritasının yeniden çizilmesine tanık oluyoruzderken Türkiye ile Kıbrıs Rum Yönetimi arasında doğalgaz arama çalışmaları dolayısıyla yaşanacak bir gerginliğinTürkiye'nin AB'ye üye olma umutlarını sona erdireceğinibelirtti.
--
Πηγή: Timeturk