Σκόπια: Επίσημη ματαίωση του ‘Διαδρόμου 8’

 "ο αρχικός σχεδιασμός του Διαδρόμου αρ. 8"

Νοέμβριος 29, 2011.

Σκόπια.

Η FYROM εγκαταλείπει, τελικά, το σχέδιο για την πλήρη λειτουργία του λεγόμενου ‘Διαδρόμου αριθμός 8’  μετά την τελευταία δημοπρασία της κυβέρνησης, στην οποία δημοπρασία δεν εμφανίστηκε κανένας επενδυτής.

Τα παραπάνω αναφέρονται σε ραδιοφωνικό πρόγραμμα της Deutsche Welle στη σλαβοσκοπιανή γλώσσα.


Σύμφωνα με τον Αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης και υπουργό Εθνικής Οικονομίας Βλαντίμιρ Πεσέφσκι, πιστεύεται ότι  η προσφορά ήταν ανεπιτυχής, λόγω της χαμηλής κυκλοφορίας που θα είχε ο οδικός αυτός άξονας και των ελλείψεων βασικών οικονομικών αιτιολογήσεων.

Το νέο σχέδιο της κυβέρνησης, σύμφωνα με τον Πεσέφσκι, θα παρουσιαστεί σε έναν περίπου μήνα. Σε αυτό προβλέπεται η παραχώρηση του αυτοκινητόδρομου Κίσεβο στο Γκόστιβαν και από τα Σκόπια στο Μπλάσε.

Τα υπόλοιπα τμήματα του διαδρόμου θα υλοποιηθούν από το κράτος.
Ο δρόμος από την Οχρίδα προς το Κίσεβο σχεδιάζεται για αυτοκινητόδρομος από σχετικό προϋπολογισμό και στο ανατολικό τμήμα της χώρας- ο δρόμος που πηγαίνει στα βουλγαρικά σύνορα θα επισκευαστεί και θα επεκταθεί με μια τρίτη ζώνη.

Η μεγαλύτερη επένδυση αναμένεται να γίνει  στον τομέα Ράκοφτσε προς Κρίβα Παλάνκα, όπου ενδέχεται να υπάρξει και αλλαγή πορείας. Πάντως, ο δρόμος δεν θα κατασκευαστεί ως εθνική οδός, αφού δεν υπάρχει οικονομική αιτιολόγηση, λόγω της χαμηλής κυκλοφορίας.

 Ένα τμήμα που θα χρηματοδοτηθεί από τα κρατικά ταμεία, σύμφωνα με τον Πεσέφσκι θα κοστίσει περίπου 500 εκατομμύρια ευρώ.
--