Προεκλογική Συμφωνία Σαμαρά -Μπερίσα


Δεκέμβριος 12, 2011

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας στη διάρκεια της επίσκεψής του στη Γαλλία, όπου συμμετείχε στη σύνοδο κορυφής του Λαϊκού Κόμματος, συναντήθηκε με τον αρχηγό της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά.


Σύμφωνα με τα ελληνικά ΜΜΕ, η συνάντηση έγινε με αφορμή τον καθορισμό των χωρικών υδάτων. Τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης, σημείωσαν ότι ο Μπερίσα χαιρέτισε την πρόταση του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας και συμφώνησαν να συνάψουν νέα συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, όταν η σημερινή αντιπολίτευση έρθει στην εξουσία και γίνει ο Σαμαράς πρωθυπουργός.

Μαθεύτηκε επίσης ότι στη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα αμοιβαίας συνεργασίας για την επιτυχία των εκλογών. Έτσι ο Σαμαράς ζήτησε από τον Μπερίσα κατά την προεκλογική εκστρατεία στην Ελλάδα να ανακηρύξει  την Κορυτσά, τη Χιμάρα και την Πρεμετή ως μειονοτικές πόλεις.

Αυτό θα βοηθήσει το εκλογικό προφίλ του Σαμαρά και αυτός θα δώσει με τη σειρά του βοήθεια για την (επαν)εκλογή του Μπερίσα.

Η συνάντηση την οποία είχε ο Σαλί Μπερίσα με το Σαμαρά δεν ανακοινώθηκε προς το υπουργικό συμβούλιο. Τα ελληνικά μέσα ενημέρωσης σημειώνουν ότι οι δύο άνδρες συζήτησαν για τη συμφωνία των χωρικών υδάτων.

Το 2009, η αλβανική κυβέρνηση, εκπροσωπούμενη από τον υπουργό Εξωτερικών Λουζλίμ Μπάσα, υπέγραψε τη συμφωνία με την τότε ελληνική δεξιά.

Η συμφωνία αυτή απορρίφθηκε από το Αλβανικό Συνταγματικό Δικαστήριο και ο Μπερίσα είχε υποσχεθεί πως το ζήτημα θα μπορούσε να διευθετηθεί αλλιώς.

Πηγή: Gazeta Tema