Σκόπια: Δεν θα εκδοθεί νέα εγκυκλοπαίδεια της FYROM


Δεκέμβριος 6, 2011.

Σκόπια.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο το οποίο εξελέγη προχθές στην σκοπιανή Ακαδημία Επιστημών (MANU) συζήτησε για τη νέα έκδοση της (ιστορικής) εγκυκλοπαίδειας των Σκοπίων και σύμφωνα με την πλειοψηφία δεν υπάρχουν οι απαιτούμενοι πόροι για την αντικατάσταση της εκδοθείσας προ διετίας αμφιλεγόμενης εγκυκλοπαίδειας.


Η επιτροπή η οποία είχε δημιουργηθεί για τη σύνταξη της νέας Εγκυκλοπαίδειας έχει αδρανοποιηθεί  καθώς έχουν εμποδιστεί η δραστηριότητές των εργασιών της, όπως αναφέρει το σχετικό δημοσίευμα.

Η συντακτική επιτροπή  είχε ως στόχο να αντικαταστήσει την έκδοση που κυκλοφόρησε το 2009, η οποία εμπεριείχε προσβλητικό περιεχόμενο που διαστρέβλωνε την ιστορία των Αλβανών αλλά  φέρονταν και κατά των διεθνών αποστολών στα Σκόπια και στα Βαλκάνια (σ.σ.κατά τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου, αναφέρει ότι οι Αλβανοί εκπαιδεύτηκαν από τις μυστικές δυνάμεις της Βρετανίας και των ΗΠΑ, για να πολεμήσουν κατά των Σέρβων).

Ο Επιμελητής του σχεδιασμού της νέας Εγκυκλοπαίδειας Μίτκο Ματζούνκοφ, δήλωσε ότι δεν θα υπάρξει νέα εγκυκλοπαίδεια, λόγω διαφόρων κωλυμάτων.

«Υπάρχει μια σιωπηρή συμφωνία, ότι δεν είναι ώρα για τέτοιες εκδόσεις. Δεν γνωρίζω τους λόγους», είπε ο Ματζούνκοφ.

Από την άλλη πλευρά, ο συντάκτης της λεγόμενης ‘Μακεδονικής’ Εγκυκλοπαίδεια Μπλάζε Ριστόφσκι δήλωσε ότι ο νέος σχεδιασμός για τη νέα εγκυκλοπαίδεια είναι μια αποτυχημένη απόπειρα επανέκδοσης της και η συσταθείσα συντακτική επιτροπή απέτυχε αφού τα μέλη αλβανικής καταγωγής, είχαν σκοπό να αποδείξουν ότι ο αλβανικός πληθυσμός στην περιοχή των Σκοπίων ήταν αυτόχθονος.

Ήδη, δύο μέλη της συντακτικής επιτροπής, αλβανικής καταγωγής, ο ακαδημαϊκός Αλί Αλί και ο Αλατζίν Αμπάζι παραιτήθηκαν λόγω των διαφορών που προέκυψαν για το περιεχόμενο των θεμάτων που προβλέπονταν να ενταχθούν στη νέα εγκυκλοπαίδεια.


--
Πηγή: panorama