Πατριάρχης Ρωσίας: «Οι Σέρβοι είναι όμηροι των γεωπολιτικών παιχνιδιών»



Ιανουάριος 29, 2012.

Βελιγράδι.

«Οι Σέρβοι που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο, έχουν γίνει όμηροι των μεγάλων γεωπολιτικών παιχνιδιών και είναι αναγκασμένοι να ζουν σε κλειστούς θύλακες, όπως σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, με την αδιάφορη στάση πολλών χωρών», είπε ο Πατριάρχης Μόσχας και Πασών των Ρωσιών, Κύριλλος.



«Είμαστε μάρτυρες μια ανυπόφορης αδικίας, όπου κυριαρχούν τα δύο μέτρα και τα δύο σταθμά και οι πολιτικές που παίζονται, δεσμεύουν τα ιδανικά του ανθρωπισμού, τα ανθρώπινα δικαιώματα, κάνοντας τα στραβά μάτια στην κόλαση των εξτρεμιστών, οι οποίοι υποστηρίζονται και χορηγούνται από το εξωτερικό», είπε ο Κύριλλος σε συνέντευξή τους στα «Νέα της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας».


Πρόσθεσε, ακόμη, ότι είναι πολύ σημαντικό να μην παραμελούνται  τα προσκυνήματα των Σέρβων στο Κόσοβο και τα Μετόχια, γιατί μια ενδεχόμενη καταστροφή τους θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στην Ορθόδοξη κληρονομιά  στην Ευρώπη.


 «Η Ρωσική Εκκλησία», είπε, «υποστηρίζει συγκεκριμένα μέτρα για τη διατήρηση των μοναστηριών του Κοσσυφοπεδίου και αυτά θα πραγματοποιηθούν  κατά τη διάρκεια του 2012».


Όταν ρωτήθηκε, γιατί η Χριστιανοί της Δύσης, οι Καθολικοί,  δεν εκδήλωσαν την επιθυμία προστασίας των αρχαίων μοναστηριών και εκκλησιών της Ορθόδοξης Χριστιανικής πίστης στο Κοσσυφοπέδιο, ο Ρώσος Πατριάρχης είπε ότι ο δυτικός κόσμος, κατά την επέμβαση του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο,  είχε χειραγωγηθεί από τα μέσα ενημέρωσης  και παραπλανήθηκε σημαντικά.


Τα δυτικά μέσα ενημέρωσης, επί μήνες δημοσίευαν εσκεμμένα διαστρεβλωτικές πληροφορίες σχετικά με τις «φρικαλεότητες» του καθεστώτος Μιλόσεβιτς, εναντίον των Αλβανών του Κοσσυφοπεδίου, υπερβάλλοντας στον αριθμό των θυμάτων των εθνοτικών εκκαθαρίσεων», που χρηματοδοτήθηκαν από τη σερβική αστυνομία στην επαρχία», είπε.

Ο Ρώσος Πατριάρχης είπε ότι η στρατιωτική δράση στο Κοσσυφοπέδιο προκάλεσε πολλά δεινά τα οποία δεν έγιναν γνωστά στο δυτικό κόσμο.


«Πολλοί Χριστιανοί  από τη Δύση έστελναν βόμβες, όπου επάνω τους οι αμερικανοί στρατιώτες έγραφαν (προς τους Σέρβους) «Καλό Πάσχα». Παρόλα αυτά, η ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου, υποστηρίζεται και καθοδηγείται από αυτούς,  αν και δεν υπάρχουν ελπίδες για τη βελτίωση των Καθολικών (χριστιανών) που βιώνουν στην επικράτειά του», είπε.


--

Tanjug