«Οι Αμερικανοί δεν θα αποχωρήσουν από το Κοσσυφοπέδιο»



Ιανουάριος 3, 2012.

Πρίστινα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και οι εταίροι τους στο ΝΑΤΟ, έχουν δεσμευτεί να διατηρήσουν έναν αριθμό έξι χιλιάδων στρατιωτών στο Κοσσυφοπέδιο για όσο διάστημα χρειαστεί προκειμένου να διατηρηθεί η ασφάλεια και η ελεύθερη κυκλοφορία σε όλη την επικράτεια, συμπεριλαμβανομένων των περιοχών, όπως έχει εισηγηθεί στην Ουάσιγκτον.


Το ζήτημα αυτό συζητήθηκε και αποφασίστηκε στα τέλη Οκτωβρίου στις συνεδριάσεις των υπουργών εξωτερικών και άμυνας της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Ειπώθηκε περισσότερο από μία φορά από τους Αμερικανούς αξιωματούχους ότι τα μέλη των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κόσοβο «έχουν έρθει μαζί και μαζί θα φύγουν» και ότι η ανάκληση δεν μπορεί ατομικά.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες επί του παρόντος διατηρούν περίπου 750 στρατιώτες στο Κοσσυφοπέδιο, στο Camp Bondsteel, αλλά και στο βόρειο τομέα, μια δύναμη αποτελείται κυρίως από μέλη της Εθνικής Φρουράς του Αμερικανικού Κράτους.

Έτσι, σε αυτό το στάδιο δεν μπορούμε να μιλάμε για μια μονομερή αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο, των δυνάμεων, δηλαδή,  που απαρτίζουν τις βάσεις της στρατιωτικής ασφάλειας,  στην KFOR.


--