Αλμπίν Κούρτι: «Να κλείσουμε τα σύνορα με τη Σερβία»



Ιανουάριος 11, 2012.

Ο ηγέτης  του Κινήματος της Αυτοδιάθεσης του Κοσσυφοπεδίου, Αλμπίν Κούρτι, ζήτησε από τους Αλβανούς πολίτες να μπλοκάρουν  τα σύνορα με τη Σερβία, η οποία θα πρέπει να σεβαστεί την απόφαση  του Κοινοβουλίου για τη δημιουργία καθεστώτος πλήρους αμοιβαιότητας, τόσο σε οικονομικό, όσο, και σε πολιτικό επίπεδο.

Τις θέσεις αυτές εξέφρασε ο ηγέτης  της Βεντεβεντόζιε/Αυτοδιάθεσης,  στο συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στα Τίρανα,  που δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι « η δράση αυτή  δεν αναφέρεται μόνον για τους Αλβανούς του  Κοσσυφοπεδίου, αλλά σε όλους τους Αλβανούς όπου και αν βρίσκονται».


Ο Κούρτι τόνισε ότι πρέπει να δοθεί τέλος στην επικρατούσα κατάσταση μεταξύ  του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας.

«Η αμοιβαιότητα είναι η ουσία της ισότητας και αυτή μόνο μπορεί να φέρει καλά αποτελέσματα. Η Σερβία δεν είναι μια φιλική χώρα ή ένας κοινός γείτονας. Στο Σύνταγμά της  είναι γραμμένο ότι το Κοσσυφοπέδιο είναι τμήμα της Σερβίας», είπε ο Κούρτι, για να προσθέσει:

«Υπάρχουν περισσότεροι Αλβανοί  στη Σερβία, από ό, τι  Σέρβοι στο Κοσσυφοπέδιο και οι οποίοι υφίστανται διώξεις 12 χρόνια μετά από τον πόλεμο του Κοσσυφοπεδίου».

Σύμφωνα με τον Κούρτι,  η Σερβία είχε ένα σαφές σχέδιο για ζημιές στην παραγωγική δύναμη του Κοσσυφοπεδίου μετά τον πόλεμο, αφού «έκαψε 120 χιλιάδες σπίτια στο Κοσσυφοπέδιο, κατέστρεψε το 16% των βοοειδών και επίσης έκαψε τα μισά τρακτέρ στη διάρκεια του πολέμου, πράγμα το οποίο δηλώνει ότι η Σερβία προσπάθησε όχι μόνον να εξαλείψει τη ζωή αλλά και τις παραγωγικές δυνάμεις».

Ο Κούρτι έκανε έκκληση για μια οικονομική ένωση μεταξύ Αλβανίας και Κοσσυφοπεδίου και κάλεσε να επωφεληθεί ο πληθυσμός από την αναστολή της εισαγωγής των προϊόντων από τη Σερβία.

«Η Αλβανία και το Κοσσυφοπέδιο είναι δύο κράτη που ανήκουν στο αλβανικό έθνος, το οποίο είναι μεγαλύτερο από αυτές τις δύο χώρες. Και οι δύο χώρες πρέπει να εργαστούν για το αλβανικό έθνος. Πρέπει επομένως να προστατεύσουμε το έθνος, ως ένα σταθερό και ισχυρό έθνος. Το Κοσσυφοπέδιο και η Αλβανία πρέπει να συνεισφέρουν οικονομικά προς όφελος όλων των Αλβανών. Σας καλούμε να συμμετάσχετε στις 14 Ιανουαρίου στην προστασία του έθνους. Να προστατεύσουμε τα αλβανικά σύνορα», δήλωσε ο Κούρτι στη διάρκεια του συνεδρίου.

Ο Κούρτι τόνισε, ακόμη, ότι  ο αποκλεισμός των διαβάσεων στα σύνορα με τη Σερβία, από τους διοργανωτές του Κινήματος  της Βεντεβεντόζιε/Αυτοδιάθεσης,   θα διαρκέσει μέχρι « η κυβέρνηση του Κοσσυφοπεδίου να λάβει μέτρα για να εξασφαλίσει τον πλήρη σεβασμό της αμοιβαιότητας, η οποία είναι μια δίκαιη απόφαση».

Ο αποκλεισμός των συνόρων θα γίνει από τους πολίτες  που θα παραμείνουν στο οδόστρωμα ώστε να εμποδιστεί η κυκλοφορία των οχημάτων.

--