Η Αλβανία διακατέχεται από την ‘κουλτούρα’ της ατιμωρησίας…



Ιανουάριος 21, 2012.

Τίρανα.

Τέσσερις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αλβανία, στη διάρκεια των διαδηλώσεων που έγιναν ακριβώς πριν ένα χρόνο, στις 21 Ιανουαρίου του 2011. Η οργή των διαδηλωτών στρεφόταν κατά του πρώην αναπληρωτή  πρωθυπουργού, Ιλίρ Μέτα,  ο οποίος αθωώθηκε από το δικαστήριο που κατηγορούνταν, επιπλέον,  και  για διαφθορά.

Μία από τις πιο δυνατές περιπτώσεις διαφθοράς ανώτατων πολιτικών της Αλβανίας, έληξε με αθώωση.


Πριν από ένα χρόνο τα αλβανικά μέσα ενημέρωσης κυκλοφόρησαν ένα βίντεο για τι είχε διαμειφθεί μεταξύ του τότε αναπληρωτή πρωθυπουργού Ιλίρ Μέτα και του πρώην υπουργού Ενέργειας, συζητώντας για την χειραγώγηση του δημόσιου διαγωνισμού για την κατασκευή  υδροηλεκτρικών σταθμών.
Η περίπτωση Ιλίρ Μέτα, προκάλεσε τεράστια αγανάκτηση στην αλβανική κοινωνία. Οι διαδηλώσεις που έγιναν οδήγησαν στο θάνατο τέσσερις πολίτες . Η έρευνα συνεχίζεται για τις δολοφονίες αυτές και κανείς μέχρι σήμερα  δεν έχει απαγγείλει οποιανδήποτε κατηγορία. 

Ιλίρ Μέτα: Το πρόσωπο της διαφθοράς;

Για τους Αλβανούς, η χώρα τους διακατέχεται από ένα  πολιτικό πελατειακό σύστημα, οποίο δεν εμπνέει καμία εμπιστοσύνη στον απλό πολίτη» δήλωσε ο Γερμανός δημοσιογράφος και ειδικός για Βαλκάνια, Norbert Mapes-Nidek, ο οποίος πιστεύει ότι η σημερινή αθώωση του Μέτα, μπορεί να  προκαλέσει μια νέα περίοδο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.

Ο 43χρονος Ιλίρ Μέτα, είναι μία από τις πιο ενδιαφέρουσες μορφές της αλβανικής πολιτικής σκηνής. Στα τέλη της δεκαετίας του ’90, μόλις 30 ετών, έγινε πρωθυπουργός, τότε ήταν  και υπουργός Εξωτερικών, αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης και Υπουργός Οικονομίας.

Σήμερα είναι πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κινήματος για Ενσωμάτωση (SMI)- μια ομάδα που διασπάστηκε από το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τώρα συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό υπό την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος.

Όταν δημοσιεύθηκε  το μυστικό βίντεο που αποκάλυπτε την έκταση της διαφθοράς μεταξύ του Μέτα και του υπουργού Ενέργειας, ο Ιλίρ Μέτα παραιτήθηκε από την κυβέρνηση αλλά παρέμεινε επικεφαλής του SMI.

Τον περασμένο Μάιο ασκήθηκε εναντίον του ποινική δίωξη και ο εισαγγελέας ζήτησε, για τον Ιλίρ Μέτα,  φυλάκιση δύο ετών και επιβολή προστίμου. Μετά, όμως, την πρόσφατη αθώωσή του ο Μέτα θα πει με αλαζονεία σε συνέντευξη Τύπου ότι ήταν «μια νίκη του δικαίου έναντι της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος»…

Ο Γερμανός δημοσιογράφος Mapes-Nidek, εντοπίζει την απουσία ενός ουδέτερου δικαστηρίου στην Αλβανία:
‘Κατά την διαδικασία της εξέτασης αιωρούνταν το ερώτημα αν νόμιμα ελήφθη το βίντεο  ή ήταν κρυμμένη η κάμερα. Το ερώτημα το τι συζητούσαν οι δύο υπουργοί, έφυγε τελείως ως αντικείμενο εξέτασης, παρέμεινε μόνο το διαδικαστικό: ποιος και γιατί τράβηξε το βίντεο’…

Έτσι, έχουμε ακόμη μια περίπτωση αθώωσης της διαφθοράς στην Αλβανία και δεν είναι τυχαίο  που η Αλβανία έχει έναν σημαντικό  δείκτη διαφθοράς σε παγκόσμια κλίμακα.
--
Πηγή: Агенция "КРОСС"