Η Τουρκία αποφάσισε να παραγγείλει μαχητικά F-35



Ιανουάριος 14, 2012.

Άγκυρα.

Η εκτελεστική επιτροπή αμυντικής βιομηχανίας (SSİK) μετά από συνεδρίαση αποφάσισε  την αγορά  των αεροσκαφών F-35, μετά την έκπτωση που ελήφθη παρασκηνιακά.

Η επιτροπή συνεδρίασε  υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ειδικά για το σχεδιασμό των F-35 και αποφάσισε να προχωρήσει την αγορά μετά την εξέλιξη  στο ζήτημα αυτό.


Σύμφωνα με πληροφορίες « ένα αεροπλάνο το οποίο  κοστολογούνταν περί τα 160 εκατ. δολάρια, αυτή τη στιγμή δεν θα πληρώσει παραπάνω από 123 εκατ. δολάρια».

Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει περίπου 100 αεροσκάφη όπως είχε αποφασιστεί από το περασμένο φθινόπωρο και από τη συνολική  αξία των 16 δις δολάρια,  πέτυχε έκπτωση της τάξης  των 13 δις δολαρίων.  Ωστόσο παραμένει το ζήτημα με τους αμερικανικούς κωδικούς πτήσης ένα ζήτημα που προς το παρόν δεν έχει ακόμη επιλυθεί.

Στη σύσκεψη αξιολογήθηκε κατά πόσο τα αεροσκάφη αυτά είναι ευάλωτα στον ηλεκτρονικό πόλεμο και η Τουρκία ζητά την αλλαγή του λογισμικού τους, ώστε να είναι προσιτός στην τουρκική γλώσσα και στην επιδιόρθωση ορισμένων ατελειών που έχουν εντοπιστεί.

Η πρόοδος με τις απαιτήσεις αυτές  θα κρίνουν την τύχη των άλλων παραγγελιών, γράφει το δημοσίευμα.

Ωστόσο, η σημαντική βελτίωση που επιτεύχθηκε στις τιμές, βάρυνε προς την κατεύθυνση της παραγγελίας.

Η Τουρκία θα καταβάλει τα πρώτα 123 εκατομμύρια δολάρια για να λάβει τα F-35, γράφει το δημοσίευμα.
--