Αιματηρές συγκρούσεις στη Συρία, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το δημοψήφισμα



Φεβρουάριος 26, 2012.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα που διεξάγει το καθεστώς του προέδρου Μπασάρ αλ Ασαντ, αιματηρές συγκρούσεις σημειώνονται σε περιοχές της Συρίας. Τουλάχιστον 22 πολίτες έχουν σκοτωθεί έως το μεσημέρι της Κυριακής, εκ των οποίων οι 13 στην πολύπαθη πόλη Χομς.


 Οι κάλπες του δημοψηφίσματος, το οποίο η αντιπολίτευση μποϊκοτάρει, θα κλείσουν στις 7 το απόγευμα. Δεκατρείς άνθρωποι, από τους οποίους εννέα άμαχοι, σκοτώθηκαν στη Χομς της κεντρικής Συρίας, την πόλη που βομβαρδίζεται ανηλεώς εδώ και τουλάχιστον τρεις εβδομάδες.  

«Εννέα άμαχοι σκοτώθηκαν από τη ρίψη οβίδων στις συνοικίες Χαμιντίγια και Μπουστάν αλ-Ντιουάν και τέσσερις στρατιώτες εκ των οποίων ένας αξιωματικός του συριακού στρατού σκοτώθηκαν σε μάχες με λιποτάκτες στη συνοικία Χαμιντίγια» ανέφερε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Οβίδες έπληξαν τις συνοικίες Μπάμπα Αμρ και Καρμ αλ-Ζεϊτούν. Σε άλλες περιοχές της χώρας, οι συριακές δυνάμεις σκότωσαν δύο άμαχους στη Ντεράα και έναν 45χρονο σε οδόφραγμα στη βορειοδυτική τοποθεσία Μααρέτ αλ-Νομάν, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο.  

 Το δημοψήφισμα για το νέο Σύνταγμα, που το καθεστώς Ασαντ διοργάνωσε ελπίζοντας ότι θα ηρεμήσει τα πνεύματα, μποϊκοτάρεται από την αντιπολίτευση. Οι κάλπες άνοιξαν στις 7 το πρωί και η ψηφοφορία θα ολοκληρωθεί 12 ώρες μετά, σύμφωνα με τον προγραμματισμό. 

 Δικαίωμα ψήφου έχουν 14,6 εκατ. πολίτες, που καλούνται να απαντήσουν στο ερώτημα: «Συμφωνείτε με το νέο σχέδιο Συντάγματος;»  Οι πολίτες θα πρέπει να μαρκάρουν είτε έναν πράσινο κύκλο που ισοδυναμεί με θετική απάντηση, είτε έναν μαύρο κύκλο, που σημαίνει όχι.