Βαρθολομαίος: Ελπίζουμε στο νέο Σύνταγμα της Τουρκίας



Φεβρουάριος 20, 2012.

Βαρθολομαίος: Δυστυχώς μέχρι σήμερα υπήρξαν αδικίες σε βάρος των μειονοτήτων, υπέστημεν την αδικία. Όλα αυτά σιγά-σιγά θα διορθωθούν, μια νέα Τουρκία γεννιέται

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος συμμετέχει στην υπο-επιτροπή συνταγματικής συμφιλίωσης, κάνοντας προτάσεις για το νέο Σύνταγμα. Μετά από την συνάντηση που είχε με την αρμόδια επιτροπή στην Άγκυρα,  δήλωσε στους


 δημοσιογράφους ότι ήταν πολύ σημαντικό που τον προσκάλεσαν σε αυτήν την επιτροπή για το νέο Σύνταγμα της Τουρκίας, «ήταν μια επίσημη πρόσκληση προς τις μειονότητες και είναι η πρώτη φορά που γίνεται αυτό στην περίοδο της Δημοκρατίας», τόνισε.

Ερωτηθείς αν οι θέσεις των μειονοτήτων θα ληφθούν υπόψη στη σύνταξη του νέου Συντάγματος, ο Βαρθολομαίος είπε ότι θα αναγνωριστούν και προσδοκά ότι θα δοθούν λύσεις στα προβλήματα: «Θέλουμε να συμμετάσχουμε όλοι  όλοι στο νέο Σύνταγμα», είπε ο Ιεράρχης.

«Δεν θέλουμε να είμαστε πολίτες δεύτερης κατηγορίας. Δυστυχώς μέχρι τώρα είχαμε αδικίες σε βάρος των μειονοτήτων, υπέστημεν τις αδικίες. Όλα αυτά θα διορθωθούν σιγά σιγά, όλα αλλάζουν, μια νέα Τουρκία γεννιέται. Έχουμε μια ελπίδα. Είναι για μας μια ευχάριστη στιγμή. Είμαστε βέβαιοι ότι οι απόψεις μας θα ληφθούν υπόψη, δεν θέλουμε τίποτε περισσότερα από τα δικαιώματά μας, ως Τούρκοι πολίτες. Δεν θέλουμε διακρίσεις, θέλουμε να επικρατήσει η ισότητα. Είμαστε πολίτες που  γεννηθήκαμε, μεγαλώσαμε και πήγαμε στο στρατό εδώ, πρέπει να κάνουμε χρήση των δικαιωμάτων μας, να ψηφίζουμε. Ζήσαμε πολλές αδικίες, τώρα όλα αυτά θα εγγυώνται από το νέο σύνταγμα. Ευελπιστούμε ότι θα είναι αρεστό αυτό», είπε ο Βαρθολομαίος (όπως αναφέρει το τούρκικο δημοσίευμα).

--