Σουηδός ΥΠΕΞ: Η ετυμηγορία της Χάγης οδηγεί τα Σκόπια στην ΕΕ



Φεβρουάριος 17, 2012.

 Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου  Δικαιοσύνης στη Χάγη, επιτρέπει την έναρξη των διαπραγματεύσεων με την FYROM, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Σουηδίας, Κάρλ Μπιλντ  σε ομιλία του στο σουηδικό Κοινοβούλιο, αφιερωμένη στην εξωτερική πολιτική της χώρας το 2012.


Ο Carl Bildt, αναφερόμενος στις σχέσεις με τα Δυτικά Βαλκάνια, χαιρέτισε την ένταξη της Κροατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση των 28 κρατών. Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή η ένταξη στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα σε άλλες χώρες της περιοχής.

«Η Σερβία αξίζει το καθεστώς της υποψήφιας χώρας, το Μαυροβούνιο θα πρέπει να αρχίσει ενταξιακές διαπραγματεύσεις στο εγγύς μέλλον. Ελπίζουμε ότι η νέα κυβέρνηση στη Βοσνία/Ερζεγοβίνη μπορεί να λάβει τα αναγκαία μέτρα για να υποβάλλει αίτηση για ένταξη στην ΕΕ, επίσης, η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου Δικαιοσύνης θα πρέπει να δώσει τη δυνατότητα για διαπραγματεύσεις με την FYROM και το Κοσσυφοπέδιο χρειάζεται τη βοήθειά μας για να πάρει το σωστό δρόμο, δήλωσε ο επικεφαλής της σουηδικής διπλωματίας.

Ο Bildt επεσήμανε ότι η Σουηδία προσπαθεί για μια ισχυρότερη ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και για μια σαφέστερη εικόνα του στρατηγικού ρόλου της.
--