Βουλγαρία: Διαμαρτυρίες για το υψηλό κόστος των καυσίμων



Φεβρουάριος 26, 2012.


Σόφια.

Νέα σειρά διαμαρτυριών εναντίον της ακριβής πώλησης της βενζίνης και του ντίζελ ξεκίνησαν  από οργανώσεις  σε όλη τη χώρα καθώς και ενάντια στο μονοπώλιο της «Lukoil».


Την Κυριακή, έξω από το κτίριο  του Κοινοβουλίου, στην πρωτεύουσα, συγκεντρώθηκαν περίπου 100 αυτοκίνητα καθώς και στο Παζαρλίκ συμμετείχαν  σε διαδήλωση περίπου 50 αυτοκίνητα.


Οι διαδηλωτές ζήτησαν από την κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τους μηχανισμούς  για τον περιορισμό των τιμών των καυσίμων.

Οι διοργανωτές συμφώνησαν να  διαμαρτυρηθούν την επόμενη Κυριακή και να εμποδίσουν  την κυκλοφορία των οχημάτων  προς το συνοριακό σταθμό ‘Καλοτίνα’ και άλλους βασικούς δρόμους.


Η διαμαρτυρία ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης κράτησε περίπου μισή ώρα και στη συνέχεια τα αυτοκίνητα προκάλεσαν προσωρινό αποκλεισμό  των κύριων οδικών αρτηριών της βουλγαρικής πρωτεύουσας.


Οι διαμαρτυρόμενοι περιορίστηκαν από τις αστυνομικές δυνάμεις σε οδούς γύρω από το Κοινοβούλιο, ενώ ομάδες των ΜΑΤ έκλεισαν τις οδούς που οδηγούν στο βουλγαρικό Κοινοβούλιο, με σκοπό να μην επιτρέψουν στους διαμαρτυρόμενους να πλησιάσουν στο κυβερνητικό κτήριο.


Οι διαμαρτυρόμενοι Βούλγαροι μιλώντας προς τα μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι  η μέση τιμή της βενζίνης ανά λίτρο στην Ευρώπη είναι  1,40 ευρώ, σε κράτη που έχουν κατώτατο μισθό 1.000 ευρώ, ενώ στη Βουλγαρία η τιμή της αμόλυβδης είναι 1, 27 ευρώ  με κατώτατο μισθό  120 ευρώ…



--